Pieter Van Herck

Het Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) raadt aan om 17 kleine materniteiten in België te sluiten. Van Voka verwacht men bij zo'n voorstel wellicht een directe hoera, want wij hameren toch op reductie van verspilling in de zorg en zijn pro efficiëntie?

Dave Allegaert

Naast goeie voornemens maak ik bij de start van het nieuwe jaar graag reisplannen. In tegenstelling tot mijn goeie voornemens zijn die reisplannen telkens uniek en zelden een herhaling van het vorig jaar.

Ilse Degreef

Het ontstaan. Geboren worden. Leven. Sterven. Het zijn spontane gegevens. Mysteries als het ware. De enige onvermijdelijke noodzakelijkheden in een mensenleven. En toch merken we dat de humane controlefreak steeds vaker een aanslag neigt te plegen op deze natuurlijke gang van zaken. Is het leven te nemen of te laten?

Lode Godderis

Dit weekend was het weer zover voor ouders van jonge schoolgaande kinderen. Vakantiestress in januari! Zondag om 10u klaar voor de computer om je kind in te schrijven voor een zomerkamp naar keuze. Bij ons was het ook zo ver. Vooraf goed uitgekiend, samen met de ouders van de vriendjes afgesproken. Wie gaat wanneer naar welk kampje en hoe gaan we het regelen. Ja, onze vakantie is al geregeld en we zijn nog maar begin januari.

Edelhart Kempeneers

Ruim een op de drie Belgen zijn 'gezondheidsanalfabeten'. Dit betekent dat zij onvoldoende informatie over hun gezondheid begrijpen, en dus onvoldoende maatregelen kunnen nemen om hun gezondheid en levenskwaliteit te behouden of te verbeteren. Werk aan de winkel dus. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) is een eventueel Belgisch actieplan aan het bekijken. Maar het begint bij ons, zorgverleners. En het begint met een duidelijke communicatie.

Freya Saeys

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wijst vaccinatietwijfel aan als één van de grootste gevaren voor de volksgezondheid de komende jaren. De anti-vaccinatiebeweging is de laatste tijd echter sterk in opmars. Zowel online als offline voeren ze actie tegen vaccinaties. Een beangstigende evolutie die we zo snel mogelijk een halt moeten toeroepen.

Elise Wuyts

Sinds enkele maanden tijd mag ik me officieel een tweedejaars assistent psychiatrie noemen, en dat betekent alweer een nieuwe afdeling met nieuwe uitdagingen. Deze keer conform mijn allereerste afdeling: een open-opnamesetting. Dat betekent dat onze taak als team niet zo zeer het behandelen is, maar vooral het opvangen en doorverwijzen naar de juiste plaats. Een taak die vaak veel voldoening geeft, maar ook frustratie.

dr. Marc Calmeyn

Het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde stuurde op 12 december ll. een redactioneel de wereld in met de opmerkelijke titel 'Accreditaties en andere waanzin'. Auteur Pieter van Eijsden is duidelijk:

Dave Allegaert

De teerling is geworpen. Het eerste Vlaamse ziekenhuis dat met internationale accreditering stopt, is er.Dat men deze beslissing neemt, zonder huidig alternatief, is gedurfd, maar apprecieer ik wel. Ik hou van het (Antwerpse) lef om een beslissing te nemen en niet te blijven mopperen over hoe nutteloos en hoe Amerikaans zoiets toch allemaal wel niet is.

Christian Horemans

Binnenkort kunnen we met z'n allen naar het jaaroverzicht 2019 kijken. Gegarandeerd zal het verhaal van baby Pia aan bod komen. Net als bij Victor en Elias enkele jaren geleden opnieuw een schrijnend verhaal van ouders die geconfronteerd worden met een zeer duur geneesmiddel dat hun kind kan helpen. Dergelijke dossiers tonen de uitdaging die nieuwe geneesmiddelen en hun hoge kostprijs vertegenwoordigen voor de financiële duurzaamheid van de Europese gezondheidsstelsels. Voor de oplossing kijkt iedereen naar Europa. Maar wat kan Europa doen?

Paul Beke

In De Standaard van 14 november lees ik dat een politiek alternatieve meerderheid een compromis heeft gevonden om de abortusregelgeving aan te passen en abortus voortaan als een 'louter medische handeling' te laten doorgaan.

Chris Van Hoof

Wie mij kent, weet dat ik helemaal into leuke brillen ben, of het nu voor zakelijk, sport- of privégebruik is. Vandaar misschien dat dit al mijn derde column over brillen is? Waar ik het vorige keer over de futuristische VR- en AR-brillen had, wil ik het nu hebben over de meer traditionele bril en over de revolutie die het ding aan het ondergaan is om mensen met een verminderd zicht te helpen. Doordat sensoren, camera's en chips vandaag heel klein kunnen gemaakt worden, passen ze in het montuur van een bril. Waarom kan dit nuttig zijn?

Edelhart Kempeneers

Al twaalf jaar kunnen werknemers met lage rugpijn een revalidatieprogramma volgen met tussenkomst van Fedris. Deze combinatie met een ergonomische interventie op het werk is zowel zeer succesvol als volkomen onbekend. Er is nog veel onbenut potentieel, en het is de huisarts die hier een centrale rol kan spelen.

Olivia Cools

Wij weten iets van onze patiënten. Wij zien en horen meer dan anderen, wij komen net dat tikkeltje dichterbij. En daar gaan we discreet mee om. Simpel, zou je denken. Maar dat is het niet altijd. En al helemaal niet voor psychiaters.

dr. Marijke Ramaekers

Deze bijdrage van dr. Marijke Ramaekers wil een reactie zijn op de lezersbrief van prof. dr. Ilse Degreef 'Het drama van Dupuytren', die werd gepubliceerd in Artsenkrant van 6 december 2019.Het is inderdaad jammer dat er tot op vandaag nog steeds geen preventieve of definitieve behandeling bestaat voor de ziekte van Dupuytren, maar er is hoop. In de VS zijn collega's al meerdere jaren actief bezig met fondsenwerving om bijkomend onderzoek naar de oorzaak van de ziekte van Dupuytren te financieren en vervolgens hopelijk een definitieve behandeling te vinden.