E-sigaret, lapmiddel of wonderproduct?

Dries Vandenbempt

Als huisarts kent u het: patiënten die de e-sigaret inschakelen om te stoppen met roken. Vapen heet dat. Wat doet u? Hen feliciteren voor hun stoppoging? Of raadt u die e-sigaret beter af? De Vlaamse pers schildert de e-sigaret af als een sluw marketingproduct van de tabaksindustrie om rokers verslaafd te houden. Wij nuanceren.

Mijnheer doktoor en zijn verpleegster

Dave Allegaert & Bram Claeys

We horen het nog regelmatig in het nieuws of lezen het in de krant: "de verpleegster". Ik heb er een zekere (over)gevoeligheid voor ontwikkeld die door een deel van onze sector wordt begrepen, maar door een ander deel wordt afgedaan als 'what's in a name?'.

Het centrum van de wereld

Tom Braekeleirs

Ik ben geen John Oliver, de Britse presentator die op de Amerikaanse zender HBO tijdens zijn programma Last Week Tonight elke week opnieuw een 'rant' afsteekt - noem het een gekanaliseerde uiting van diep onderliggende frustraties of overtuigingen. Het had een definitie van Wikipedia kunnen zijn. Maar goed, ik houd mij voor dat ik zo niet ben. Maar nu heb ik toch echt wel zin om het er even allemaal uit te gooien.

Kunst in de geneeskunde

Lode Godderis

Er is een opvallende verwantschap tussen de geneeskunde en kunst. Een kunstwerk bestuderen is zoals een diagnose stellen of een geneeskundig vraagstuk proberen op te lossen.

MRI- of CT-scan?

Paul Beke

"Het verhogen van de MRI's zal een vermindering van de CT met zich meebrengen, een gunstige shift zoals aanvankelijk gepland, wat de patiënten alleen maar ten goede kan komen."

Uit het magazine

Ontrouw

Stijn Geysenbergh

De week begon pittig. Op maandag belde een patiënt die naar eigen zeggen al enkele dagen probeerde een snelle afspraak te regelen bij de orthopedist.

Het verdwenen lachend kakske (is weer terecht)

Luc Colemont

Het was bijna breaking-news. De Europese topbenoemingen werden nog even extra uitgesteld. Wimbledon en de Tour verdwenen naar het achterplan. De verdwenen (gestolen?) paal met het lachend kakske op het strand van Oostende was nationaal nieuws. Wie haalt het nu in zijn hoofd om zo'n paal, een schitterend initiatief om minder verloren gelopen kindjes te hebben, door te zagen en mee te nemen?

Papegaaienwerk

Edelhart Kempeneers

Nominatief nominatief nominatief... Tien maal onder elkaar. Vocatief vocatief... "Kunnen we niet gewoon aanhalingstekens zetten? En afkortingen gebruiken?", vraag ik behulpzaam aan mijn leraar Latijn. Uiteindelijk kennen we allemaal wel de naamvallen, en zal het échte werk (tien Latijnse woorden verbuigen) pas hierna kunnen starten.

Diagnoses en artificiële intelligentie: voorbij de vooroordelen

Chris Van Hoof

Ik schreef al vaak over AI en het leek me niet verkeerd om ditmaal een meer realistisch beeld te scheppen over zelflerende systemen (machine learning - een specifiek onderdeel binnen AI) en hun waarde voor de medische sector. En dat aan de hand van een project dat wordt uitgevoerd door IDLab (een imec onderzoeksgroep aan de Universiteit Gent) en de Vrouwenkliniek van het Universitair Ziekenhuis Gent. Samen ontwikkelen ze een zelflerend algoritme dat kan helpen om vroeggeboortes te voorspellen.

Wachtkunde

Ilse Degreef

Geneeskunde is veel wachten. Wachten thuis, wachten in de wachtzaal, op wachtlijsten staan, wachten op onderzoeken, op Godot en zelfs van wacht zijn.

Blozende wangen

Elise Wuyts

Van tijd tot tijd schrijf ik me graag in voor een lezing en ik mis er zelden een georganiseerd door het Universitair Forensisch Centrum. Mijn allereerste column in Artsenkrant ging over een van hun lezingen en nu we een jaar verder zijn, lijkt het me toepasselijk om dat nog eens over te doen.

Factor 50

Muriel Thienpont

Gezien het vakantietijd is, is het moment gekomen om ook in de vakantie een stukje rustiger te leven. Dat is toch de bedoeling van vakantie, maar we willen ook gerust de zon kunnen opzoeken met zo weinig mogelijk gevolgen voor de gezondheid.

Uit het magazine

Alles in zijn 'context'

Herman Nys

In het Staatsblad van 17 mei 2019 werd het Vlaams Decreet van 5 april 2019 'betreffende de organisatie en ondersteuning van het geestelijke gezondheidsaanbod' gepubliceerd. Ongetwijfeld beantwoordt dit decreet aan een dringende maatschappelijke behoefte.

Uit het magazine

Historisch

Geert Verrijken

Dat we dat nog mogen meemaken. Geneeskunde voor het Volk (GVHV) gaat opnieuw lidgeld betalen aan de Orde der artsen. Veertig jaar geleden was dat gewoon ondenkbaar.

Financiële sector geeft strijd tegen longkanker nieuwe zuurstof

Suzanne Gabriels

AXA Belgium, BNP Paribas Fortis en KBC zijn de eerste financiële instellingen in België die het Charter van de Alliantie voor een Rookvrije Samenleving ondertekenen. De drie instellingen engageren zich zo om mee werk te maken van een eerste rookvrije generatie.

De chirurg en de blinde vlek

Ilse Dapper

Ken je nog dat gevoel toen je net afgestudeerd was? Een nieuwe stethoscoop, de medicatievoorschriftjes met jouw riziv-nummer en een spiekboekje in de nieuwe doktersjas. Gedreven en ambitieus, het alpha-gen in het kwadraat. Absoluut van plan om de beste te worden. Heb je dat nog? Of is dit een eigenschap van jonge veulens? Kwam er in de loop der jaren wat eelt op het enthousiasme?

Durf (voor) te lezen!

Tessa Kerre

Toen ik een klein meisje was, met twee blonde vlechtjes, waren er drie grote zekerheden voor mijn toekomst: ik zou mensendokter worden (na mijn eerdere roeping als dierendokter), ik zou altijd een boek meedragen en de man van mijn leven, die was ik al tegen gekomen in een stoffenwinkel. Ik wil u niet in spanning houden. De zekerheden van dat kleine meisje zijn intussen uitgekomen.