Wordt GGZ een prioriteit in het regeerakkoord?

Frieda Matthys

Sinds de Staten Generaal van de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) op 14 maart in Antwerpen, wordt het almaar duidelijker: geestelijke gezondheidszorg is naast het klimaat een van de belangrijkste verkiezingsthema's geworden.

Uit het magazine

Kanonnade

Jan Bosmans

Enkele levens geleden was ik een tijdlang hoofdredacteur van medische tijdschriften. Hoewel contact met adverteerders niet tot mijn kerntaken behoorde, wilde dat wel eens voorvallen. "Wat vindt u van de toekan?", vroeg een productmanager. Ik viel uit de lucht: "Toekan?" Ze bleken al maandenlang een campagne te voeren in mijn bladen. Ik mompelde wat over "goed gevonden", maar wist in de verste verte niet waar de man het over had. Niet mijn meest glorieuze moment.

Uit het magazine

Comeback?

Vincent Claes

In een leuk clipje op de social media - felicitaties voor haar communicatieteam - kondigt Maggie De Block haar intentie aan om na 26 mei opnieuw minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken te worden.

Maatwerk

Edelhart Kempeneers

Een tijdje terug heb ik een artikel gewijd aan de Probe-studie. Hieruit bleek dat de helft van de werknemers tijdens de uitvoering van hun werk blootgesteld worden aan chemische producten. Bij sommige werknemers is er een continu wisselende blootstelling aan steeds andere cocktails van chemische agentia. Hierdoor kan een correcte monitoring van blootstelling aan mogelijk schadelijke stoffen nogal complex worden. En dat leidt ertoe dat men soms de spreekwoordelijke handdoek in de ring gooit.

Ondernemen in de GGZ

Tom Van Daele

Social profit ligt bij veel hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg vrij gevoelig. Dat er vrije beroepen actief zijn, wordt nog wel gedoogd, maar dat ook volwaardige bedrijven zich op de sector focussen, er een aanbod voor uitwerken en daar winst mee maken krijgt vaak minder begrip. Dat er winst wordt gemaakt, lijkt namelijk vanzelfsprekend. Maar is dat het wel?

Mythe?

Vincent Claes

Huisartsen hebben het soms moeilijk om snel een specialist te vinden voor patiënten met urgente gezondheidsnoden. Soms gaan er uren telefoneren over alvorens een huisarts de juiste specialist te pakken heeft om een afspraak voor een patiënt vast te leggen.

De wet van de tandpastatube

Guy Tegenbos

Nu de verkiezingen naderen, blijkt plots dat bijna alle betrokkenen in de gezondheids- en welzijnssector ontevreden zijn over de huidige verdeling van de bevoegdheden tussen federale staat en deelstaten.

Onterecht onopvallend

Laetitia Yperzeele

Wereldwijd sterven jaarlijks 6 miljoen mensen aan de gevolgen van een beroerte, dat is er 1 per 6 seconden. In de tijd dat u deze tekst leest zijn dat er zo'n 53.

Het doet maar een beetje pijn

Tom Braekeleirs

Zit je rustig op een zondagnamiddag in een zetel, leesboek op de schoot, gewoon wat te zijn... Tot plots dat bericht binnenkomt op je smartphone dat Christophe Lambrecht is overleden. 48 jaar! Verdorie.

Mangomoment

Geert Verrijken

Wat gebeurt er als een jonge reporter een jonge pediater en een jonge geriater hun zegje laat doen over hun vakgebied? Er ontstaat chemie en een fijn, mooi, hoopgevend human intrest-verhaal, zo blijkt.

Deadlines

Stijn Geysenbergh

Eens om de zoveel weken krijg ik vanwege de redactie van Artsenkrant een vriendelijk, doch duidelijk aansporend mailtje dat mijn column verwacht wordt tegen een welbepaalde datum. De daaropvolgende avonden hou ik me vervolgens bezig met een aantal ooit neergepende schrijfsels tot een coherent geheel te maken, of vanaf blanco er dan nog aan te beginnen. Tegen de deadline aan dus. Ik heb het nooit gehad voor deadlines.

Arts zijn in een wereld van perfectie

Ilse Degreef

Er schort iets aan ons moderne, ideale zelfbeeld. Recent werd ik geconfronteerd met misbruik van vermageringspillen en de dramatische gevolgen daarvan. Wat me nog het meest stoort aan zo'n verhaal, is de rol van een arts in een dergelijke situatie.

Welzijn en zorg, van budgetopbod naar focus op meerwaarde

Pieter Van Herck

Enkele dagen geleden stelde de grootste zorgkoepel van ons land dat de sociale bescherming bij ons nog geen paradepaard is. Trouw aan het huidige momentum worden we daarbij overstelpt door een opbod aan miljoenen en miljarden euro's die nodig zijn.

Immunotherapie is 'de nieuwe hype' in oncologie, en tevens de nieuwe hoop

Muriel Thienpont

Toen ik als studente geneeskunde startte, had ik mijn allereerste stage op de dienst radiotherapie-oncologie. Daar maakte ik enerzijds kennis met de klinische praktijk in de oncologie, een boeiende pathologie met uiteenlopende behandelingsmodaliteiten en patiëntencontacten die heel diepgaand waren.

Een pilletje voor ons tweede stel hersenen?

Chris Van Hoof

Onze darmen worden wel eens ons 'tweede stel hersenen' genoemd. Dat komt omdat ons darmstelsel er een eigen zenuwstelsel op na houdt: het enterale zenuwstelsel, met zo'n 200 miljoen neuronen en vele neurotransmitters. Bovendien is er een rechtstreekse communicatie met het centrale zenuwstelsel. Er is groeiend wetenschappelijk inzicht over de link tussen darmflora en onze lichamelijke en mentale gezondheid.

Democratie

Geert Verrijken

Het paasreces ligt achter ons en dus is de laatste rechte lijn in aanloop naar de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen ingezet. De komende weken laten we Open VLD, N-VA, CD&V, Groen en Sp.a aan het woord. Voor deze partijen beantwoordt telkens een arts die opkomt dezelfde drie vragen over onze gezondheidszorg.