Eén op de tien kinderen (*) zou het slachtoffer zijn van incest. Intrafamiliaal seksueel geweld blijft vaak onopgemerkt. Huisartsen verkeren echter soms in de mogelijkheid het te vermoeden en het slachtoffer te helpen. Tact, geduld en strategie zijn hier aan de orde.

Uit het magazine

Fantoompijn wordt omschreven als pijn afkomstig uit het deel van een lidmaat dat door amputatie werd verwijderd. Luidens deze definitie moet fantoompijn worden onderscheiden van pijn in de stomp, met name het deel dat nog wél aanwezig is. Fantoompijn, wat moeten we er ons bij voorstellen?

Uit het magazine

Vulvodynie wordt gedefinieerd als chronische pijn ter hoogte van de vulva, die minstens drie maanden aanwezig is en geen aanwijsbare oorzaak heeft. Dat betekent dat men er zich van vergewist dat er geen andere, identificeerbare oorzaak bestaat voor de pijn. Anders gezegd, vulvodynie is een uitsluitingsdiagnose.

Uit het magazine

Patiënten met vulvodynie zijn meestal vrouwen met een blanco anamnese, die zich aanmelden met oppervlakkige pijn bij coïtale seks. De pijn wordt als branderig of schurend omschreven. Sommige vrouwen verwijzen naar pijn bij aanraking van een open wonde: rauwe, ruwe pijn. De pijn wordt typisch gevoeld vanaf (poging tot) penetratie.

Uit het magazine

Complex regionaal pijnsyndroom (CRPS) is de huidige benaming van wat vroeger ook wel posttraumatische dystrofie, reflex algodystrofie of atrofie van Sudeck (*) werd genoemd. Twee types CRPS worden beschreven. Onderstaand artikel spitst zich toe op het type 1, dat 90% van de gevallen van CRPS opeist.

Uit het magazine

Het Plateforme pour l'Amélioration continue de la Qualité des soins et de la Sécurité des patients (PAQS) viert dit jaar zijn tiende verjaardag. Net als bij de VIKZ is het hoofddoel van het platform het bevorderen van zorgkwaliteit, maar de ontwikkelde middelen verschillen. Denis Herbaux, de directeur van het PAQS, legt uit.

Uit het magazine

Svin Deneckere, directeur van het Vlaams Instituut voor Kwaliteit van Zorg (VIKZ), beschouwt de publicatie van de resultaten in ziekenhuizen als een grote stap vooruit. Dit zal de kwaliteit van de patiëntenzorg verbeteren, maar ook de publieke transparantie naar burgers toe ondersteunen.

Uit het magazine

"Over het begrip menopauze bestaat er verwarring", stelt prof. Johan Verhaeghe (dienst gynaecologie, UZ Leuven) vast. "Vrouwen die nog menses hebben, vragen soms of ze in hun menopauze zijn. Die vraag berust op een misvatting: de menopauze is niet meer dan een tijdstip dat samenvalt met de laatste menstruatie."

Uit het magazine

De EUROASPIRE-studie en andere grote internationale studies wijzen bij de secundaire preventie van ASCVZ op verschillen tussen mannen en vrouwen, in het nadeel van de vrouwen. Het gaat vooral om te weinig lichaamsbeweging en een minder goede controle van lipidenstoornissen, obesitas en diabetes. De vraag rijst: kunnen we die geslachtsgebonden verschillen verklaren, en zo ja, lessen trekken uit de gevonden verklaringen?

Partner Content

Ontdek hier hoe u Polly kan opstarten

Om u te helpen

Een digitaal platform voor en door artsen (in spe) met artikels, getuigenissen, opinies, webinars over mentaal welzijn. Doel: de zorgsector menselijker maken. Initiatiefnemers zijn Artsenkrant en Arts in Nood.

Meer info
Uit het magazine

De passage van Sara De Boey (30) in het tv-programma 'Kamp Waes' is niet ongemerkt voorbijgegaan. De orthopediste in spe was een van de 'overlevers' die alle proeven en uitdagingen bij de Special Forces trotseerde.

In the picture

Met het nascholingsprogramma AK Academy kunnen artsen hun kennis aanscherpen voor de praktijk van alledag.

Ontdek alle dossiers