Professor Vikkula ontving de Prijs op 6 december, in aanwezigheid van H.M.Prinses Astrid en minister Maggie De Block. Hij is verbonden aan het Laboratorium voor menselijke genetica van het de Duve Instituut, het multidisciplinair biomedisch onderzoekscentrum van de faculteit geneeskunde van de Université Catholique de Louvain.

Effectieve behandeling

Prof. Vikkula boekte een kleine tien jaar geleden een eerste doorbraak met de identificatie van een genetische afwijking die één vorm van vasculaire anomalieën verklaart. In de loop der jaren bouwden hij en zijn team hun kennis uit naar andere vormen en ontwikkelden ze modellen voor verder onderzoek, niet alleen om steeds meer genetische oorzaken te kunnen identificeren maar ook om stappen te zetten naar een effectieve behandeling. Voor patiënten met een eerste vorm die in het kader van het onderzoek behandeld worden, is een aanzienlijke verlichting van hun klachten ondertussen realiteit. Voor dit eerste geneesmiddel werd recent de klinisch fase II test met succes afgerond.

Het onderzoek van prof. Vikkula en zijn team biedt hoop voor patiënten met verschillende vormen van vasculaire anomalieën. Hij kent de patiënten ook goed: het onderzoeksteam werkt nauw samen met het Centrum voor Vasculaire Anomalieën van de UCL, waar patiënten voor diagnose en behandeling komen, en mede onder zijn impuls werd de patiëntenvereniging VASCAPA opgericht.

Boost voor zeldzame ziekten

De Prijs Generet, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, wil het onderzoek naar zeldzame ziekten in ons land een boost geven en de positie van ons land als kenniscentrum verstevigen. Jaarlijks krijgt een toponderzoeker een bedrag van 500.000 euro toegekend, wat nog kan verdubbelen als het onderzoek duidelijk vooruitgang maakt. Dat voor de komende 20 jaar. De Prijs wordt zo een van de belangrijkste onderscheidingen voor biomedisch onderzoek in België. Zowel onderzoek dat gericht is op een specifieke zeldzame ziekte, als op het begrijpen van mechanismen waarmee voor verschillende ziekten vooruitgang kan worden geboekt, komt in aanmerking.

Professor Vikkula ontving de Prijs op 6 december, in aanwezigheid van H.M.Prinses Astrid en minister Maggie De Block. Hij is verbonden aan het Laboratorium voor menselijke genetica van het de Duve Instituut, het multidisciplinair biomedisch onderzoekscentrum van de faculteit geneeskunde van de Université Catholique de Louvain. Effectieve behandelingProf. Vikkula boekte een kleine tien jaar geleden een eerste doorbraak met de identificatie van een genetische afwijking die één vorm van vasculaire anomalieën verklaart. In de loop der jaren bouwden hij en zijn team hun kennis uit naar andere vormen en ontwikkelden ze modellen voor verder onderzoek, niet alleen om steeds meer genetische oorzaken te kunnen identificeren maar ook om stappen te zetten naar een effectieve behandeling. Voor patiënten met een eerste vorm die in het kader van het onderzoek behandeld worden, is een aanzienlijke verlichting van hun klachten ondertussen realiteit. Voor dit eerste geneesmiddel werd recent de klinisch fase II test met succes afgerond. Het onderzoek van prof. Vikkula en zijn team biedt hoop voor patiënten met verschillende vormen van vasculaire anomalieën. Hij kent de patiënten ook goed: het onderzoeksteam werkt nauw samen met het Centrum voor Vasculaire Anomalieën van de UCL, waar patiënten voor diagnose en behandeling komen, en mede onder zijn impuls werd de patiëntenvereniging VASCAPA opgericht.Boost voor zeldzame ziektenDe Prijs Generet, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, wil het onderzoek naar zeldzame ziekten in ons land een boost geven en de positie van ons land als kenniscentrum verstevigen. Jaarlijks krijgt een toponderzoeker een bedrag van 500.000 euro toegekend, wat nog kan verdubbelen als het onderzoek duidelijk vooruitgang maakt. Dat voor de komende 20 jaar. De Prijs wordt zo een van de belangrijkste onderscheidingen voor biomedisch onderzoek in België. Zowel onderzoek dat gericht is op een specifieke zeldzame ziekte, als op het begrijpen van mechanismen waarmee voor verschillende ziekten vooruitgang kan worden geboekt, komt in aanmerking.