Pelléas bis

De Belgische tenor Reinoud Van Mechelen (30) brengt op zaterdag 10 maart tijdens het Klarafestival in Flagey de productie Impressions de Pelléas, een bewerking van Debussy's beroemde opera voor zangers en twee piano's. Reinoud Van Mechelen vertolkt er de rol van Pelléas. De komende maanden is de nobele tenorstem veelal in het buitenland te horen.

Reinoud Van Mechelen heeft ook een nieuwe cd klaar met cantates van Nicolas Clérambault (1676-1749). Deze Franse componist schreef naast klaviermuziek ook motetten en 25 Franse cantates waarin mythologische onderwerpen opduiken. Daaruit selecteerde Van Mechelen vier werken, waaronder het bijzonder dramatische Pyrame et Thisbé, naar Ovidius.

Impressions de Pelléas op zaterdag 10 maart 2018 om 20u in studio 4 bij Flagey Brussel - www.flagey.be.

Claude Debussy creëerde met Pelléas et Mélisande een magische partituur waarin schaarse invloeden van Wagners muziekdrama en Moesorgski's Russische operavernieuwingen te herkennen zijn. De componist bewandelde er vooral nieuwe wegen. Zo offerde hij de expressieve zangstijl van zijn voorgangers op ten gunste van een sobere, declamerende en mysterieuze zangstijl die alle personages toebedeeld krijgen. Daardoor komt de echte vertelkracht en de nuancering bij het orkest te liggen. Met een uitgebreid kleurenpallet en een fascinerende harmonische taal voert Debussy de luisteraar mee.

Marina Abramovic

De mysterieuze wereld van Maurice Maeterlinck en Claude Debussy inspireert al meer dan 100 jaar beeldende kunstenaars. Hun invloed reikt geregeld tot op de operascène. Vijf jaar geleden ontwierp Anish Kapoor de decors voor een productie in de Munt en nu wordt Marina Abramovic betrokken bij de nieuwe Pelléas et Mélisande bij Opera Vlaanderen.

Choreografen Sidi Larbi Cherkaoui en Damien Jalet deden vijf jaar geleden al eens een beroep op haar voor hun choreografie van Ravels Boléro. In die productie voor Le Ballet de l'Opéra National de Paris moest ze een 'kosmische orgie creëren'. Voor Pelléas wil hetzelfde team focussen op 'de blik' of op 'de ogen', die vaak in het verhaal opduiken. Op het podium wordt daarom een bolvormige ruimte gecreëerd die refereert aan de binnenkant van een oog met een iris om de wereld te bekijken, en tegelijk ook aan een planetarium.

Performance

Marina Abramovic heeft een fascinatie voor planetariums, én voor de blik van de ander. Denk daarbij maar aan haar spraakmakende performance The Artist is Present in 2010 in het Museum of Modern Art in New York. Tijdens de openingsuren van het museum zat ze gedurende drie maanden op een stoel om bezoekers die plaatsnamen in de stoel tegenover haar, recht in de ogen te kijken.

De gelijknamige documentaire toont onder meer dat het elkaar aanstaren, ook bij elkaar binnenkijken is, en vaak sterke emoties losweekt. Ogen blijken telkens weer een bron van tranen en een poort tot de ziel te zijn. Daar raakt de performance van Abramovic de tekst van Maeterlinck waarin symbolen als duisternis en licht, onderaardse krochten met al dan niet geneeskrachtige waterbronnen, net als de ongrijpbare muziek van Debussy, naar de verborgen kamers van de menselijke ziel leiden.

Pelléas et Mélisande, Opera Vlaanderen in Antwerpen vanaf 2 februari, in Gent vanaf 23 februari. www.operaballet.be

Claude Debussy creëerde met Pelléas et Mélisande een magische partituur waarin schaarse invloeden van Wagners muziekdrama en Moesorgski's Russische operavernieuwingen te herkennen zijn. De componist bewandelde er vooral nieuwe wegen. Zo offerde hij de expressieve zangstijl van zijn voorgangers op ten gunste van een sobere, declamerende en mysterieuze zangstijl die alle personages toebedeeld krijgen. Daardoor komt de echte vertelkracht en de nuancering bij het orkest te liggen. Met een uitgebreid kleurenpallet en een fascinerende harmonische taal voert Debussy de luisteraar mee. Marina AbramovicDe mysterieuze wereld van Maurice Maeterlinck en Claude Debussy inspireert al meer dan 100 jaar beeldende kunstenaars. Hun invloed reikt geregeld tot op de operascène. Vijf jaar geleden ontwierp Anish Kapoor de decors voor een productie in de Munt en nu wordt Marina Abramovic betrokken bij de nieuwe Pelléas et Mélisande bij Opera Vlaanderen. Choreografen Sidi Larbi Cherkaoui en Damien Jalet deden vijf jaar geleden al eens een beroep op haar voor hun choreografie van Ravels Boléro. In die productie voor Le Ballet de l'Opéra National de Paris moest ze een 'kosmische orgie creëren'. Voor Pelléas wil hetzelfde team focussen op 'de blik' of op 'de ogen', die vaak in het verhaal opduiken. Op het podium wordt daarom een bolvormige ruimte gecreëerd die refereert aan de binnenkant van een oog met een iris om de wereld te bekijken, en tegelijk ook aan een planetarium.PerformanceMarina Abramovic heeft een fascinatie voor planetariums, én voor de blik van de ander. Denk daarbij maar aan haar spraakmakende performance The Artist is Present in 2010 in het Museum of Modern Art in New York. Tijdens de openingsuren van het museum zat ze gedurende drie maanden op een stoel om bezoekers die plaatsnamen in de stoel tegenover haar, recht in de ogen te kijken. De gelijknamige documentaire toont onder meer dat het elkaar aanstaren, ook bij elkaar binnenkijken is, en vaak sterke emoties losweekt. Ogen blijken telkens weer een bron van tranen en een poort tot de ziel te zijn. Daar raakt de performance van Abramovic de tekst van Maeterlinck waarin symbolen als duisternis en licht, onderaardse krochten met al dan niet geneeskrachtige waterbronnen, net als de ongrijpbare muziek van Debussy, naar de verborgen kamers van de menselijke ziel leiden. Pelléas et Mélisande, Opera Vlaanderen in Antwerpen vanaf 2 februari, in Gent vanaf 23 februari. www.operaballet.be