Het epos van de erfelijkheid

In onze chromosomen ligt de geschiedenis van onze voorouders en de basis voor onze nazaten opgeslagen. Hoe dat gaat en hoe we dat weten is het onderwerp van Carl Zimmers monumentale verhaal over erfelijkheid.

Whisky Tour voor Luc Brewaeys

In 2015 overleed componist Luc Brewaeys op 56-jarige leeftijd. Dit jaar zou hij dus 60 geworden zijn. En dat is de aanleiding voor een minifestival waarin de muziek van deze gerespecteerde componist door tal van musici, ensembles en organisatoren tussen 17 en 22 november in de kijker wordt gezet.

Winstbejag vergiet navelstrengbloed

Met het faillissement van Cryo-Save krijgt de profetie van em. prof. Marc Boogaerts (dienst hematologie, UZ Leuven) haar beslag. Niet dat hij er triomfantelijk bij wordt. Het is veeleer bitterheid en verontwaardiging over de wellicht verloren gegane bloedjes.

Waarom reïntegratie van langdurig zieken zo moeilijk verloopt ?

Paul Beke

In een recent artikel van artsenkrant (d.d. 5 oktober) schrijft Vincent Claes dat de communicatie tussen de diverse betrokken artsen bij de reïntegratie van langdurig zieken heel wat te wensen overlaat en absoluut moet verbeteren om de efficiëntie te optimaliseren

Voorlopige zorgraden opgericht

De zestig eerstelijnszones hebben allemaal een voorlopige zorgraad samengesteld. Die zetten de weg in naar definitieve erkenning tegen juli 2020.

Ministerraad keurt nomenclatuur goed voor SBRT

De ministerraad keurde vrijdag een KB goed dat nomenclatuur invoert voor stereotactische radiotherapie buiten het centraal zenuwstelsel. Het proefproject binnen een Riziv-overeenkomst leverde positieve resultaten op.

Paniek in de keet

Tom Braekeleirs

350 paar ogen staren mij aan. Met pretlichtjes weliswaar, want ze zijn net gepromoveerd. Ik staar de zaal aan, vooraleer te beginnen aan een 15 minuten durende speech waarbij ik 40 slides op de studenten loslaat.

Het bezoek

Harlinde Peperstraete

Ik herken de ervaring aan de stap. Bij een eerste bezoek vertraagt de stap na de eerste drie passen voorbij de ingang. De habitués wandelen snel verder. Ze zijn vol hoop naar hier gekomen en willen elke seconde nuttig besteden. Wanneer hun familielid een mindere dag heeft, komen ze me soms zoeken nog voor ik zelf langskom voor meer uitleg. Of ze lopen rechtstreeks naar de koelkast om de lievelingsyoghurt, - drank of - maaltijd van hun geliefde op te bergen. Ik heb ze graag, de bezoekuren op intensieve zorg.

Rokers: steeds met minder maar lang niet verdwenen

Het tabaksgebruik loopt terug in ons land. Toch rookt nog 19% van onze bevolking - 15% zijn dagelijkse rokers. Opvallend is dat mensen die willen stoppen met roken zelden een beroep doen op professionele hulp.

Uit het magazine

De mooiste klank naast de stilte

Met concerten, lezingen, films en een expositie: zo viert het historische Duitse platenlabel ECM in Flagey zijn vijftigste verjaardag. Zelfs stichter Manfred Eicher komt er speciaal voor naar Brussel afgezakt.

Artsen bouwen een gitaar voor het goede doel

Op dinsdag 12 november om 14u speelt Jan Leyers in de hal van AZ Sint-Lucas in Gent op een elektrische gitaar gebouwd door nierspecialist Simon Van Hooland, terwijl psychiater/kunstschilder Koen Willems de gitaarkoffer beschilderde. De start van een actie ten voordele van Te Gek!? en 'Make a wish'in het kader van Music For Life.

Uit het magazine

Investeer in de aso's, aub

"Er is de voorbije jaren hard gewerkt - het Vaso heeft zich op de kaart gezet. Maar een sociaal statuut is er nog steeds niet en de regeling van de werkomstandigheden blijft veelal ondermaats."

Uit het magazine

Alarmbel luidt voor artsen

In belangrijke sectoren zoals gezondheidszorg, onderwijs en magistratuur, die met beperkte budgetten werken, lopen de werknemers een verhoogd risico op burn-out. Dat is een van de take-homemessages van een symposium dat Bvas-Brussel organiseerde op 19 oktober.

Uit het magazine

Een camera plaatsen in uw praktijk?

Om te vermijden dat u in uw praktijk het slachtoffer zou worden van diefstal, geweld, agressie of vandalisme denkt u er aan om één of meerdere camera's te plaatsen. Maar is dat wel toegelaten en met welke spelregels moet u rekening houden?

Uit het magazine

Helden buiten de wet

Regisseurs Éric Toledano en Olivier Nakache, bekend van de succesfilm Intouchables, koppelen in Hors Normes opnieuw sociaal engagement aan een medische problematiek. Deze verbijsterende en uiterst pakkende film toont het werk van twee helden die buiten het officiële circuit zowel achtergestelde jongeren als personen met zwaar autisme een beter lot bezorgen.

Uit het magazine

Ars Musica: back to the future

Ars Musica blaast dit jaar 30 kaarsjes uit. Het bekende festival voor hedendaagse muziek is erin geslaagd de vinger aan de creatieve pols te houden en een rijk spectrum van de diverse muziekstromingen te presenteren. Dit jaar blikt het festival ook even terug naar haar eigen geschiedenis.