Uit het magazine

Riziv zoekt witte raaf

Het Riziv werft een nieuwe directeur-generaal voor de Dienst Geneeskundige Verzorging aan. Een sleutelpositie waarvoor een arts alle troeven in handen heeft, al is een geneeskundediploma geen must. Jo De Cock, administrateur-generaal van het Riziv, schetst het profiel van deze witte raaf die een hervorming van de dienst in goede banen moet leiden in een ingewikkelde federale politieke context en met een minister in lopende zaken.

Uit het magazine

Huisarts wil samenwerken

"Het is zeker geen kwestie van geld alleen. Grotere praktijken waar meerdere huisartsen samenwerken en een goed georganiseerde wachtdienst kunnen in landelijke gebieden een oplossing zijn."

Uit het magazine

'Eten wat je lichaam écht nodig heeft'

We leveren steeds meer inspanningen om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Aan Artsenkrant vertellen enkele artsen en artsen in spe hoe zij proberen om duurzaam te leven. Huisarts Annelies Moons gooide haar voedingspatroon om.

Letse nachtegaal Elina Garanca strijkt neer in Antwerpen

Opnieuw trekt het Antwerp Symphony Orchestra haar nieuwe concertseizoen met een galaconcert op gang. De ster van de avond is de Letse mezzosopraan Elina Garanca die een graag geziene gast in La Scala, de Met, de Salzburger Festspiele of de Wiener Staatsoper. Dat ze op 19 september naar de Koningin Elisabethzaal komt is dus iets om naar uit te kijken.

Beroepsmisvorming

Pauline Schaffner

De geneeskundefaculteiten vullen zich jaar na jaar met jonge idealisten die de wereld willen redden. En elk jaar studeren er hele cohorten cynische, depressieve en vroegtijdig verouderde artsen af. Ik zeg dat niet zelf: van de geneeskundestudenten is 27% depressief en het is aangetoond dat hun telomeren zes keer sneller verkorten dan bij de rest van de bevolking.

Er bestaat geen uniek "gay-gen"

De seksuele geaardheid is een complex samenspel van allerhande genetische varianten en omgevingsfactoren. Volgens de conclusies van een grote internationale studie is er dus geen sprake van een uniek "gay-gen".

Botinfectie, een uitdaging voor onze teams in Gaza

Jacob Burns

In Gaza vinden al meer dan een jaar wekelijkse demonstraties plaats, beter bekend als 'The March of the Great Return'. Systematisch worden die betogingen door het Israëlische leger brutaal onderdrukt: betogers worden door Israëlische scherpschutters met scherp onder vuur genomen, waarbij steevast op de onderste ledematen worden gemikt. De kogels veroorzaken complexe wonden; onze chirurgische teams stellen open breuken, ernstig weefselverlies, en grote schade vast aan de zenuwen en het vasculaire systeem.

En wat vindt u, collega?

Kunnen samenwerken en discussiëren met collega's? Voor huisartsen speelt het een belangrijke rol in hun jobtevredenheid, zo blijkt uit een onderzoek bij 183 huisartsen uit acht landen.

Camille Claudel gelinkt aan hedendaagse kunst

Op twee jaar tijd heeft het Musée Camille Claudel in Nogent-sur-Seine een vaste plaats verworven in het museumlandschap. Het museum bezit met een 50-tal stuks niet alleen de grootste verzameling originele werken van de beeldhouwster, jaarlijks wordt ook een tijdelijke tentoonstelling georganiseerd, gelinkt aan het werk van Claudel. Tot 6 oktober loopt in het museum een zeer geslaagde expositie van kunstenaars van na WOII tot vandaag die zich in hun werk door Claudel hebben laten inspireren. Onder hen grote namen als Louise Bourgeois, Damien Hirst en de Franco-Marokkaanse Najia Mehadji.

Sperma zou de resistentie tegen hiv verhogen

Mannen dragen het hiv over op vrouwen via sperma, maar anderzijds zou sperma ook beschermen tegen het hiv. De auteurs van deze nieuwe studie leggen uit hoe de vork in de steel zit.

Zal Ursula ook voor onze gezondheid zorgen?

Christian Horemans

Vandaag dinsdag 10 september is een belangrijke dag voor Ursula von der Leyen. Ze stelt haar ploeg van Europese Commissarissen voor de volgende 5 jaar voor. De eerste vrouwelijke Commissievoorzitter en de meest vrouwelijke Europese Commissie ooit, zonder meer een historische dag dus. Op 1 november gaat de nieuwe Commissie aan de slag. En Ursula heeft er duidelijk zin in. "Een Unie die de lat hoger legt", klonk het al in juni.

Let's talk about sex

Olivia Cools

Ha. Ik heb uw aandacht. Sexy onderwerp om over te lezen, hè. Maar praat u ook over seks? Nee, ik bedoel niet thuis. Praat u over seksuele beleving met uw patiënten?

Remgeld valt weg voor levende orgaandonoren

In 2018 stonden 57 mensen een nier af en 33 een deel van hun lever. Om levende donoren niet te ontmoedigen maakt minister De Block dat mensen die deze altruïstiche daad stellen minder remgeld zullen betalen.