De vorsers zijn tot die conclusie gekomen na een volledig onderzoek van het gezichtsvermogen en het netvlies bij 59 patiënten (gemiddelde leeftijd 69 jaar) bij wie twee jaar eerder een diagnose van ziekte van Parkinson was gesteld, maar die nog niet werden behandeld, en bij 54 gezonde mensen van dezelfde leeftijd. Van elke laag van het netvlies werden hogeresolutiefoto's gemaakt via lichtgolven.

Bij 28 patiënten met de ziekte van Parkinson werd ook een PET-scan uitgevoerd om de dichtheid van de dopamineproducerende cellen in de hersenen te evalueren.

De wetenschappers hebben een vermindering van de dikte van het netvlies waargenomen bij de parkinsonpatiënten, meer bepaald de dikte van twee van de vijf lagen. Zo was één van de interne lagen 35 micrometer dik tegen 37 micrometer bij de gezonde mensen. De verdunning van het netvlies correleerde met een verlies van de dopamineproducerende cellen in de hersenen en de ernst van de ziekte.

Verder onderzoek is vereist om die gegevens te bevestigen en om de link tussen de dopaminerge neuronen en het netvlies te ontrafelen. Mochten die gegevens worden bevestigd,dan zouden de neurologen eventueel een gewone scan van het netvlies kunnen aanvragen om de ziekte van Parkinson in een vroeg stadium te diagnosticeren.

(referentie: Neurology, 15 augustus 2018, doi: 10.1212/WNL.0000000000006157)

De vorsers zijn tot die conclusie gekomen na een volledig onderzoek van het gezichtsvermogen en het netvlies bij 59 patiënten (gemiddelde leeftijd 69 jaar) bij wie twee jaar eerder een diagnose van ziekte van Parkinson was gesteld, maar die nog niet werden behandeld, en bij 54 gezonde mensen van dezelfde leeftijd. Van elke laag van het netvlies werden hogeresolutiefoto's gemaakt via lichtgolven.Bij 28 patiënten met de ziekte van Parkinson werd ook een PET-scan uitgevoerd om de dichtheid van de dopamineproducerende cellen in de hersenen te evalueren.De wetenschappers hebben een vermindering van de dikte van het netvlies waargenomen bij de parkinsonpatiënten, meer bepaald de dikte van twee van de vijf lagen. Zo was één van de interne lagen 35 micrometer dik tegen 37 micrometer bij de gezonde mensen. De verdunning van het netvlies correleerde met een verlies van de dopamineproducerende cellen in de hersenen en de ernst van de ziekte.Verder onderzoek is vereist om die gegevens te bevestigen en om de link tussen de dopaminerge neuronen en het netvlies te ontrafelen. Mochten die gegevens worden bevestigd,dan zouden de neurologen eventueel een gewone scan van het netvlies kunnen aanvragen om de ziekte van Parkinson in een vroeg stadium te diagnosticeren.(referentie: Neurology, 15 augustus 2018, doi: 10.1212/WNL.0000000000006157)