Muizen kunnen weer zien dankzij gentherapie

Amerikaanse neurowetenschappers, die onderzoek verrichten op blinde muizen, zijn erin geslaagd om het gezichtsvermogen gedeeltelijk te herstellen dankzij een innovatieve gentherapie. Die experimenten bieden interessante therapeutische perspectieven bij de behandeling van degeneratieve netvliesaandoeningen bij de mens.

Sporten verbetert ook het semantische geheugen

Sporten is niet alleen goed voor de gezondheid, maar heeft ook positieve effecten op de werking van de hersenen. Een studie toont aan dat één enkele oefensessie de activering van de hersencircuits die samenhangen met het semantische geheugen, verhoogt bij bejaarden.

Bipolaire stoornis: nieuwe loci in het genoom ontdekt

Een grootschalig onderzoek heeft 20 nieuwe genetische risicofactoren voor bipolaire stoornissen ontdekt. De vorsers hebben ook ontdekt dat acht genen die samenhangen met een bipolaire stoornis, ook samenhangen met schizofrenie.

Puzzelen is goed voor de gezondheid van de hersenen

Voor de allereerste keer heeft een wetenschappelijke studie aangetoond dat puzzelen op lange termijn heilzaam zou kunnen zijn voor de hersenen. Puzzelen, een zeer volledig transgenerationeel spel, mobiliseert verschillende cognitieve, visuele en ruimtelijke functies.

Parkinson: idiopathische REM-slaapgedragsstoornis heeft een zeer hoge voorspellende waarde

Deze multicentrische studie bevestigt dat mensen met een idiopathische REM-slaapgedragsstoornis een zeer hoog risico lopen op ontwikkeling van de ziekte van Parkinson. In die studie werden ook meerdere factoren teruggevonden die correleren met een verergering van de ziekte. Op grond daarvan zou je beter patiënten kunnen selecteren voor klinische studies en zou je efficiëntere behandelingen kunnen uitwerken.

Elektrische fiets: goed voor de hersenen en het moreel van ouderen

Volgens een Britse studie verbetert regelmatig fietsen de cognitieve vermogens, de geestelijke gezondheid en het welzijn van ouderen. Een verrassende bevinding is evenwel dat fietsen met een elektrische fiets iets effectiever zou zijn dan fietsen met een klassieke fiets.

Een depressie binnenkort behandelen met een neusspray?

De Food and Drug Administration (FDA) heeft een neusspray op basis van esketamine goedgekeurd. Die spray zou in combinatie met een antidepressivum per os kunnen worden voorgeschreven bij patiënten met een ernstige depressie die niet reageert op de klassieke behandelingen. Dat "revolutionaire" geneesmiddel zou de depressie snel verminderen.

Paddenstoelen zouden beschermen tegen cognitieve aftakeling

Een groep uit Singapore heeft ontdekt dat het eten van paddenstoelen, zelfs in kleine hoeveelheden, zou kunnen helpen om de cognitieve functies te vrijwaren bij 60-plussers. Het heilzame effect op de hersenen zou te danken zijn aan ergothioneïne, een uniek antioxiderend en ontstekingsremmend middel.