Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) stelde het project dinsdag voor. Op het platform zullen oefeningen staan en ook alle vragen van eerdere toelatingsexamens sinds 2015. Studenten zullen er ook alle oefeningen van de wiskunde- en natuurwetenschappenolympiades kunnen terugvinden, net als oefeningen van andere universitaire toelatingsproeven van de voorbije jaren.

"We willen dat iedereen die aan het toelatingsexamen arts-tandarts deelneemt zich kwalitatief kan voorbereiden", aldus de onderwijsminister. Vandaag kunnen studenten al na afloop van het examen de vragen online raadplegen. Verder staan alle gesubsidieerde voorbereidingsinitiatieven gebundeld op de website van het toelatingsexamen.

Eerlijker en democratischer

Hopelijk wordt dit platform nog verder uitgebreid in de toekomst - Jens Tijtgat, voorzitter VGSO

Het platform, Usolv-it ("You solve it") genaamd, bestaat in zijn huidige vorm al voor leerkrachten (en leerlingen) van het secundair onderwijs. Er zijn meer dan 14.000 oefeningen op te vinden, ter voorbereiding van bijvoorbeeld de wiskundeolympiades, lessen chemie en geografie.

Het Vlaams Geneeskundig Studentenoverleg toont zich tevreden dat de toepassing nu uitgebreid wordt voor deelnemers aan de toelatingsexamens arts en tandarts. Jens Tijtgat, voorzitter: "Vanuit VGSO pleiten we al jarenlang voor een universele, toegankelijke, gratis voorbereiding om zo het examen eerlijker te maken en democratischer, ook voor studenten die weinig ondersteuning krijgen in hun middelbare school.

We zijn dan ook heel erg blij met dit initiatief van de minister, en het feit dat ze altijd heel erg geluisterd heeft naar onze opmerkingen daaromtrent. Hopelijk wordt dit platform nog verder uitgebreid in de toekomst."

66.000 euro

Om het platform te realiseren, maakt de minister 66.000 euro vrij. Bedoeling is dat wie zich volgend jaar voor het examen inschrijft, via een gratis account toegang krijgt. Studenten zullen zelf oefenreeksen kunnen samenstellen. De oefeningen zullen gerangschikt worden op basis van thema's en moeilijkheidsgraad.

Door het gratis aanbod houden we de kansen gaaf voor elke deelnemer aan de examens zonder dat er extra kosten moeten worden gemaakt - minister Hilde Crevits

Daarnaast is het ook mogelijk een volledige versie van een oud toelatingsexamen in te vullen. Na een oefening krijgen studenten feedback en kunnen ze, voor sommige oefeningen weliswaar, hun persoonlijk resultaat vergelijken met dat van referentiegroepen uit het verleden.

De minister klopt zich op de borst dat "door het gratis aanbod we de kansen gaaf [houden] voor elke deelnemer aan de examens zonder dat er extra kosten moeten worden gemaakt." Ze onderzoekt momenteel nog de mogelijkheid of er niet automatisch een account kan worden aangemaakt na inschrijving voor het toelatingsexamen.

Naast het online oefenplatform voorziet ze ook "opvolging", al is het nog niet helemaal duidelijk hoe die er precies moet uitzien.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) stelde het project dinsdag voor. Op het platform zullen oefeningen staan en ook alle vragen van eerdere toelatingsexamens sinds 2015. Studenten zullen er ook alle oefeningen van de wiskunde- en natuurwetenschappenolympiades kunnen terugvinden, net als oefeningen van andere universitaire toelatingsproeven van de voorbije jaren. "We willen dat iedereen die aan het toelatingsexamen arts-tandarts deelneemt zich kwalitatief kan voorbereiden", aldus de onderwijsminister. Vandaag kunnen studenten al na afloop van het examen de vragen online raadplegen. Verder staan alle gesubsidieerde voorbereidingsinitiatieven gebundeld op de website van het toelatingsexamen. Eerlijker en democratischerHet platform, Usolv-it ("You solve it") genaamd, bestaat in zijn huidige vorm al voor leerkrachten (en leerlingen) van het secundair onderwijs. Er zijn meer dan 14.000 oefeningen op te vinden, ter voorbereiding van bijvoorbeeld de wiskundeolympiades, lessen chemie en geografie. Het Vlaams Geneeskundig Studentenoverleg toont zich tevreden dat de toepassing nu uitgebreid wordt voor deelnemers aan de toelatingsexamens arts en tandarts. Jens Tijtgat, voorzitter: "Vanuit VGSO pleiten we al jarenlang voor een universele, toegankelijke, gratis voorbereiding om zo het examen eerlijker te maken en democratischer, ook voor studenten die weinig ondersteuning krijgen in hun middelbare school. We zijn dan ook heel erg blij met dit initiatief van de minister, en het feit dat ze altijd heel erg geluisterd heeft naar onze opmerkingen daaromtrent. Hopelijk wordt dit platform nog verder uitgebreid in de toekomst."66.000 euroOm het platform te realiseren, maakt de minister 66.000 euro vrij. Bedoeling is dat wie zich volgend jaar voor het examen inschrijft, via een gratis account toegang krijgt. Studenten zullen zelf oefenreeksen kunnen samenstellen. De oefeningen zullen gerangschikt worden op basis van thema's en moeilijkheidsgraad. Daarnaast is het ook mogelijk een volledige versie van een oud toelatingsexamen in te vullen. Na een oefening krijgen studenten feedback en kunnen ze, voor sommige oefeningen weliswaar, hun persoonlijk resultaat vergelijken met dat van referentiegroepen uit het verleden.De minister klopt zich op de borst dat "door het gratis aanbod we de kansen gaaf [houden] voor elke deelnemer aan de examens zonder dat er extra kosten moeten worden gemaakt." Ze onderzoekt momenteel nog de mogelijkheid of er niet automatisch een account kan worden aangemaakt na inschrijving voor het toelatingsexamen. Naast het online oefenplatform voorziet ze ook "opvolging", al is het nog niet helemaal duidelijk hoe die er precies moet uitzien.