En toch is het een noodzakelijk kwaad. Een goed uitgewerkt businessplan is noodzakelijk om je bank te overtuigen een lening toe te staan, een investeerder te overtuigen, het is zelfs een verplicht nummertje als je een vennootschap wil oprichten. Als het voor mij toch een doel moet dienen, dan is het om al vroeg in het proces een reality check te doen of er überhaupt een model achter te vinden is dat steekhoudt.

Soms kan een businessplan opstellen een koude douche zijn

Binnen de zorg vinden we heel veel mensen met het hart op de juiste plaats. Hoera daarvoor! En deze mensen hebben ook vaak fantastische ideeën. En dan kan zo'n businessoefening een koude douche zijn. "Ja, maar..., wij zitten in de zorg. Wij doen geen business."

Klopt... Niet. Je moet nog altijd je model draaiende houden. Zelfs al steek je het in een vzw, dan nog heb je uitgaven waar inkomsten tegenover dienen te staan. En neen, subsidies zijn geen duurzaam businessmodel. Ik zeg hier niet dat ze geen nut hebben en beter zouden afgeschaft worden. Ik zeg wel dat subsidies kunnen dienen om een vliegwiel in gang te steken, om te accelereren; niet als lapmiddel in een slecht geconstrueerd businessmodel. En als het daar al scheef zit, dan mag je nog zoveel proza schrijven in je businessplan als je wil, de cijfers zullen moeilijk te rijmen zijn met de realiteit.

Bokser Mike Tyson zei ooit: "Iedereen heeft een plan tot ik ze op het gezicht timmer." En dat gebeurt helaas ook al te vaak in start-uplandschap. Op een bierviltje lijkt het perfect, in je hoofd hoor je de kassa rinkelen. En papier is heel gewillig. Tot de markt je op het gezicht timmert.

Vandaar dat wij er vroeg op inzetten, om nog voor er geld verbrand wordt aan dure ontwikkelingen, toch ook eens na te denken over dat (saaie) business plan. Dan toch maar wat proza schrijven, zeker? Sorry, not sorry.

En toch is het een noodzakelijk kwaad. Een goed uitgewerkt businessplan is noodzakelijk om je bank te overtuigen een lening toe te staan, een investeerder te overtuigen, het is zelfs een verplicht nummertje als je een vennootschap wil oprichten. Als het voor mij toch een doel moet dienen, dan is het om al vroeg in het proces een reality check te doen of er überhaupt een model achter te vinden is dat steekhoudt.Binnen de zorg vinden we heel veel mensen met het hart op de juiste plaats. Hoera daarvoor! En deze mensen hebben ook vaak fantastische ideeën. En dan kan zo'n businessoefening een koude douche zijn. "Ja, maar..., wij zitten in de zorg. Wij doen geen business." Klopt... Niet. Je moet nog altijd je model draaiende houden. Zelfs al steek je het in een vzw, dan nog heb je uitgaven waar inkomsten tegenover dienen te staan. En neen, subsidies zijn geen duurzaam businessmodel. Ik zeg hier niet dat ze geen nut hebben en beter zouden afgeschaft worden. Ik zeg wel dat subsidies kunnen dienen om een vliegwiel in gang te steken, om te accelereren; niet als lapmiddel in een slecht geconstrueerd businessmodel. En als het daar al scheef zit, dan mag je nog zoveel proza schrijven in je businessplan als je wil, de cijfers zullen moeilijk te rijmen zijn met de realiteit.Bokser Mike Tyson zei ooit: "Iedereen heeft een plan tot ik ze op het gezicht timmer." En dat gebeurt helaas ook al te vaak in start-uplandschap. Op een bierviltje lijkt het perfect, in je hoofd hoor je de kassa rinkelen. En papier is heel gewillig. Tot de markt je op het gezicht timmert. Vandaar dat wij er vroeg op inzetten, om nog voor er geld verbrand wordt aan dure ontwikkelingen, toch ook eens na te denken over dat (saaie) business plan. Dan toch maar wat proza schrijven, zeker? Sorry, not sorry.