Uit het magazine

Vorig jaar vernieuwde de Europese Commissie haar aanbevelingen voor kankeropsporing - begin december 2022 keurden de ministers van de lidstaten (de Raad van de EU) het voorstel goed. Wat houden de aanbevelingen in en wat is het belang van een aanbeveling op Europees niveau voor de kankerscreening in de Europese lidstaten?

Uit het magazine

We weten al heel lang dat lichaamsbeweging en sporten (zonder overdaad, je hoeft geen ironman te worden) heilzame effecten hebben op somatisch vlak en ook doeltreffend zijn bij tal van mentale problemen zoals te veel stress en depressie. Ook is bewezen dat lichaamsbeweging positieve effecten heeft bij kankerpatiënten, maar dat is minder bekend.

Uit het magazine

"Anno 2023 horen vrouwen met borstkanker een behandeling op maat te krijgen", zegt prof. Wiebren Tjalma (medisch coördinator borstkliniek, UZA). "Terwijl 20% van de patiënten onderbehandeld blijft, bestaat er ook een fractie van 50% die overbehandeld wordt."

Uit het magazine

Een patiënte raadpleegt met een gelokaliseerde zwelling in de borst. Moet deze patiënte worden doorverwezen naar beeldvorming, een gynaecoloog, een borstkliniek ...? Is het beleid verschillend als er zowat een jaar geleden een normale mammografie is afgenomen?

Uit het magazine

Veel kankerpatiënten hebben last van vermoeidheid, zowel acuut als chronisch. Bij borstkankerpatiënten blijkt het probleem meer uitgesproken te zijn. Volgens de literatuur kampt tot één derde van de borstkankerpatiënten met chronische vermoeidheid.

Perceived injustice (PI) of het gevoel van onrecht blijkt in de algemene chronische pijnpopulaties een belangrijke rol te spelen in de pijnervaring. De onderzoeksgroep Pain in motion (VUB) toonde dat eerder al aan bij borstkankeroverlevers (BCS) met chronische pijn en PI. Prof. Jo Nijs (UZ Brussel; Pain in motion, VUB) en doctoraatsonderzoeker Eva Roose (VUB - UHasselt) onderzoeken nu het effect van specifieke neurowetenschappelijke pijneducatie in combinatie met motiverende gespreksvoering op de mate van pijn, levenskwaliteit en het gebruik van opioïden in deze populatiegroep.

Refractaire of Relaps MM patiënten: veel hoopgevende al dan niet reeds vergevorderde studieresultaten leggen het grondwerk voor de opbouw van de therapeutische strategieën voor de nabije toekomst. Ook hier worden de vooruitzichten, zelfs voor de moeilijker te behandelen MM patiënten steeds beter.

MDS vormen een heterogene groep beenmergaandoeningen gekarakteriseerd door ineffectieve hematopoiese, progressieve cytopenieën en toenemende transfusie afhankelijkheid.

Een keuze uit de mondelinge presentaties tijdens de EHA meeting in Frankfurt, 8-11 juni 2023.

Jonge patiënten met kanker hebben specifieke behoeften die wat buiten de standard care vallen. De behandeling die ze vandaag krijgen is ofwel vooral afgestemd op oudere patiënten, of soms juist gericht op pediatrische patiënten - maar is al te vaak niet op hun maat gesneden.

Met de steun van Stichting tegen Kanker en in samenwerking met het UZA (Antwerpen) is het Leuvense Center for Gastrology (CFG) een studie gestart om op maat gemaakt 'lepelbrood' aan te bieden aan patiënten die zowel een smaak- als slikprobleem hebben. Hiermee willen ze de impact op de frequentie van slikincidenten, de voedingstoestand, alsook de levenskwaliteit nagaan.

Steeds meer wordt kankertherapie gepersonaliseerd in functie van het genetisch profiel van tumoren, voorspellende biomarkers en de tumorale micro-omgeving. Moeten we borstkankerbehandelingen ook niet afstemmen op de BMI en het vetweefsel van patiënten? Prof. Christine Desmedt (KU Leuven) besprak dit onderbelichte thema op ESMO BC.

Nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Supportieve zorgen maken een belangrijk deel uit van een goede oncologische zorg. We gaan regelmatig in op aspecten die de kankerzorg beter kunnen maken.