Met Dirk Braeckman (°Eeklo, 1958) heeft ons land - beter gezegd Vlaanderen, dat dit jaar aan de beurt is - gekozen voor degelijkheid, maar ook voor verstilling, ja zelfs ingetogenheid. Juist door zijn onopvallendheid zal het werk van Braeckman opvallen in het circus dat het tweejaarlijkse kunstfeest in de Dogenstad is. La Biennale di Venezia is het grootste kunstevent op de planeet, en gehoopt wordt dat het werk van Braeckman vooral bij het kunstpubliek zal opvallen.

Braeckman timmert ondertussen al bijna 40 jaar aan de weg. Van meet af aan koos hij voor de analoge fotografie. Zijn werkterrein is de donkere kamer waar hij zijn donkere beelden licht geeft. Zijn zwartwit beelden zijn telkens unieke prints met een titel die geen titel is, en die alvast niets prijs geeft over de persoon of de plaats die gefotografeerd werd.

Naast het zichtbare trekt Braeckman de aandacht voor het verborgene, wat er achter het gordijn of aan de achterkant van het beeld te zien zou kunnen zijn, maar niet is. Dat geeft zijn werk een dubbele gelaagdheid: naast de zichtbare wereld is er het onzichtbare, onpeilbare element; in de donkerte straalt het licht.

De werken van Dirk Braeckman vormen een oeuvre dat je moet leren kennen, dat zijn geheim langzaam prijsgeeft. Een eigenzinnig oeuvre, zoals Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz het noemt. Van een eigenzinnig kunstenaar die lak heeft aan modeverschijnselen en gewoon zijn ding doet. Zijn ding!

Op een of andere manier slaagt Dirk Braeckman er in zijn foto's aan de tijd te onttrekken, de tijd stil te zetten zodat zijn werk een rustpunt vormt in deze jachtige wereld. Dat het Universitair Ziekenhuis Antwerpen ervoor koos om in zijn toegangshal een permanente installatie van Dirk Braeckman tentoon te stellen is beslist geen toeval.

Vanaf 22 maart zal in het Belgisch paviljoen in Giardini aan de opstelling gewerkt worden door de kunstenaar en curator Eva Wittocx. Er zullen 20, hooguit 30 groot formaat zwartwit prints op barietpapier worden getoond. Het betreft meestal nieuwe prints, met hier en daar een oudere opname om het werk te contextualiseren.

La Biennale di Venezia loopt van 13 mei tot 26 november. In 2018 zal het werk van Dirk Braeckman getoond worden in Bozar Brussel en in het M-Museum Leuven.

Met Dirk Braeckman (°Eeklo, 1958) heeft ons land - beter gezegd Vlaanderen, dat dit jaar aan de beurt is - gekozen voor degelijkheid, maar ook voor verstilling, ja zelfs ingetogenheid. Juist door zijn onopvallendheid zal het werk van Braeckman opvallen in het circus dat het tweejaarlijkse kunstfeest in de Dogenstad is. La Biennale di Venezia is het grootste kunstevent op de planeet, en gehoopt wordt dat het werk van Braeckman vooral bij het kunstpubliek zal opvallen. Braeckman timmert ondertussen al bijna 40 jaar aan de weg. Van meet af aan koos hij voor de analoge fotografie. Zijn werkterrein is de donkere kamer waar hij zijn donkere beelden licht geeft. Zijn zwartwit beelden zijn telkens unieke prints met een titel die geen titel is, en die alvast niets prijs geeft over de persoon of de plaats die gefotografeerd werd. Naast het zichtbare trekt Braeckman de aandacht voor het verborgene, wat er achter het gordijn of aan de achterkant van het beeld te zien zou kunnen zijn, maar niet is. Dat geeft zijn werk een dubbele gelaagdheid: naast de zichtbare wereld is er het onzichtbare, onpeilbare element; in de donkerte straalt het licht. De werken van Dirk Braeckman vormen een oeuvre dat je moet leren kennen, dat zijn geheim langzaam prijsgeeft. Een eigenzinnig oeuvre, zoals Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz het noemt. Van een eigenzinnig kunstenaar die lak heeft aan modeverschijnselen en gewoon zijn ding doet. Zijn ding!Op een of andere manier slaagt Dirk Braeckman er in zijn foto's aan de tijd te onttrekken, de tijd stil te zetten zodat zijn werk een rustpunt vormt in deze jachtige wereld. Dat het Universitair Ziekenhuis Antwerpen ervoor koos om in zijn toegangshal een permanente installatie van Dirk Braeckman tentoon te stellen is beslist geen toeval.Vanaf 22 maart zal in het Belgisch paviljoen in Giardini aan de opstelling gewerkt worden door de kunstenaar en curator Eva Wittocx. Er zullen 20, hooguit 30 groot formaat zwartwit prints op barietpapier worden getoond. Het betreft meestal nieuwe prints, met hier en daar een oudere opname om het werk te contextualiseren. La Biennale di Venezia loopt van 13 mei tot 26 november. In 2018 zal het werk van Dirk Braeckman getoond worden in Bozar Brussel en in het M-Museum Leuven.