Professor Paul Boon (Gent, België) trekt conclusies uit het congres van dit jaar, dat vooral ging over neurogenetica. Hij legt uit waarom het comité beslist heeft het congres van volgend jaar te focussen op neuro-ontsteking. Afspraak in Oslo in 2019.

Steven Laureys (Luik, België) geeft een overzicht van transcraniale stimulatie met gelijkstroom (tDCS, transcranial direct current stimulation). Wat mogen we van die techniek verwachten en welke vragen wachten nog op antwoord?

Toch een verrassende bevinding aangezien de darmen en de hersenen toch niet bepaald 'buren' zijn. De intestinale microbiota blijkt invloed te kunnen uitoefenen op het immuunsysteem in de hersenen. De onderliggende mechanismen zijn complex, maar dat biedt wel therapeutische perspectieven. Tekst en uitleg door Hartmut Wekerle (München, Duitsland).

Een tekort aan frataxine is het sleutelement bij de pathogenese van Friedreich-ataxie. Een eventuele oplossing voor dat probleem moeten we zoeken via epigenetische weg en gentherapie. Hoever staan we? Massimo Pandolfo (ULB Erasmus, Brussel) legt uit wat we al hebben bereikt en welke weg we nog moeten afleggen.

Meerdere sporen werden geëxploreerd om de behandeling van migraine te verbeteren. De CGRP-weg (calcitonine gene-related peptide) ziet er het interessantst uit. Volgens Jes Olesen (Glostrup, Denemarken) mogen we in een nabije toekomst geneesmiddelen gericht tegen CGRP of de receptor ervan verwachten die geïndiceerd zijn bij de preventie van migraineaanvallen.

Biomarkers, vroege diagnose, prognose,... Philip Scheltens (Amsterdam, Nederland) vat de essentiële punten van zijn presentatie samen.

Een mechanische trombectomie heeft gunstige invloed op de functionele vermogens na drie maanden in geval van een acuut ischemisch cerebrovasculair accident. Zonder leeftijdslimiet?

Een histologisch onderzoek van de stolsels die worden verwijderd tijdens een mechanische trombectomie, zou ons een beter inzicht kunnen geven in het cerebrovasculair accident, waardoor we die patiënten ook beter zouden kunnen behandelen.