Voor het 8ste jaar op rij deden alle algemene ziekenhuizen mee met de Maha-studie van Belfius: 51 Vlaamse ziekenhuizen (41 privaat, 10 publiek), 33 Waalse ziekenhuizen (17 privaat en 16 publiek) en 7 Brusselse (3 privaat en 4 publiek), alles samen goed voor 45.050 bedden.

Het uitvoerig rapport laat zich niet gemakkelijk ongenuanceerd samenvatten. De investering van de ziekenhuizen blijft ongeveer status quo met 1,4 miljard euro. De financiële schuldgraad daarentegen is erg toegenomen (tot 36,4% in 2015), maar dat is vooral te wijten aan een explosie aan nieuwe gebouwen en verbouwingen. De studiegroep verwacht dan ook dat dit de volgende jaren zal verminderen.

De omzetstijging is klein (+2,6%) en is vooral te danken aan de evolutie van de farmaceutische producten (+7,3%). Het Budget Financiële Middelen (BFM) en de erelonen stegen amper. Dat de farmaceutische producten zo fel op de kaart staan, is volledig te danken aan de expansie van innoverende geneesmiddelen (vooral binnen de oncologie) die erg duur zijn.

Kortere opnames

Meer verontrustend is dat het courant resultaat van de algemene ziekenhuizen vorig jaar uitkwam op 106 miljoen euro op een omzet van 14 miljard, of nog eens 40 miljoen minder dan vorig boekjaar. De financiële ruimte in de sector blijft jaar na jaar verder afnemen. Daardoor is het courant resultaat in 2015 onder de grens van 1 procent (0,8%) gedaald en dat bevestigt volgens experts nogmaals de financiële kwetsbaarheid van de instellingen. Van de 89 Belgische ziekenhuizen zijn er 32 die het boekjaar afsloten met een negatief bedrijfsresultaat. Dat is meer dan één op de drie.

Maggie De Block wilde kortere opnames. De cijfers bewijzen dat die tendens duidelijk is ingezet met een daling van 5,2 naar 5,1 dagen in de diagnostische chirurgie, dat op zich goed is voor 55 procent van het aantal bedden. De stijging in het aantal daghospitalisaties vertaalt zich ook in de cijfers van de forfaits.

Voor het 8ste jaar op rij deden alle algemene ziekenhuizen mee met de Maha-studie van Belfius: 51 Vlaamse ziekenhuizen (41 privaat, 10 publiek), 33 Waalse ziekenhuizen (17 privaat en 16 publiek) en 7 Brusselse (3 privaat en 4 publiek), alles samen goed voor 45.050 bedden.Het uitvoerig rapport laat zich niet gemakkelijk ongenuanceerd samenvatten. De investering van de ziekenhuizen blijft ongeveer status quo met 1,4 miljard euro. De financiële schuldgraad daarentegen is erg toegenomen (tot 36,4% in 2015), maar dat is vooral te wijten aan een explosie aan nieuwe gebouwen en verbouwingen. De studiegroep verwacht dan ook dat dit de volgende jaren zal verminderen.De omzetstijging is klein (+2,6%) en is vooral te danken aan de evolutie van de farmaceutische producten (+7,3%). Het Budget Financiële Middelen (BFM) en de erelonen stegen amper. Dat de farmaceutische producten zo fel op de kaart staan, is volledig te danken aan de expansie van innoverende geneesmiddelen (vooral binnen de oncologie) die erg duur zijn.Meer verontrustend is dat het courant resultaat van de algemene ziekenhuizen vorig jaar uitkwam op 106 miljoen euro op een omzet van 14 miljard, of nog eens 40 miljoen minder dan vorig boekjaar. De financiële ruimte in de sector blijft jaar na jaar verder afnemen. Daardoor is het courant resultaat in 2015 onder de grens van 1 procent (0,8%) gedaald en dat bevestigt volgens experts nogmaals de financiële kwetsbaarheid van de instellingen. Van de 89 Belgische ziekenhuizen zijn er 32 die het boekjaar afsloten met een negatief bedrijfsresultaat. Dat is meer dan één op de drie.Maggie De Block wilde kortere opnames. De cijfers bewijzen dat die tendens duidelijk is ingezet met een daling van 5,2 naar 5,1 dagen in de diagnostische chirurgie, dat op zich goed is voor 55 procent van het aantal bedden. De stijging in het aantal daghospitalisaties vertaalt zich ook in de cijfers van de forfaits.