Het taboe rond dementie sneuvelt langzaamaan. Nog niet zo erg lang geleden kregen dokters nog de vraag het woord Alzheimer niet uit te spreken in het bijzijn van de betrokkene, en de focus lag op de eindfase van de ziekte. In tien jaar tijd is de beeldvorming geëvolueerd, mede dankzij de inspanningen van de Koning Boudewijnstichting in samenwerking met vele partners. We leren gaandeweg de mens achter de ziekte te blijven zien.

Beeldvorming is echter nooit verworven. Dat is een van de vaststellingen in het rapport Ik blijf wie ik was. Tien jaar werken aan een dementievriendelijke samenleving van de Koning Boudewijnstichting. Hoe de samenleving en meer specifiek jonge mensen naar dementie kijken, blijft een aandachtspunt.

Jonge filmmakers

Een krachtig verhaal zegt een ruim publiek vaak meer dan een wetenschappelijk rapport. Daarom financierde de Koning Boudewijnstichting samen met de Stichting Alzheimer Onderzoek een kortfilm. Om de blik van jonge mensen op dementie te vatten en tegelijk jonge filmmakers te steunen, ging de opdracht naar een team van studenten en recent afgestudeerden van het RITCS, de School of Arts van de Erasmushogeschool Brussel. Zij werden begeleid door dr. Kurt Segers, neuroloog in het UVC Brugmann en gespecialiseerd in dementie.

Het team rond producent Wietse Claes en regisseur Eric Kerkhoven koos voor een road movie, met in de hoofdrollen naast gevestigde waarde Marijke Pinoy de jonge acteurs Taeke Nicolaï en Elias Bosmans. Een film over dementie, die niet enkel over dementie gaat. Het jonge koppel, net afgestudeerd en twijfelend aan de rand van het 'volwassen' leven, vertrekt halsoverkop al liftend en wordt opgepikt door de vrolijke wat oudere Sien. Zij geeft haar jonge reisgenoten waardevolle levenswijsheid mee en leert hen te genieten van het moment. Pas bij aankomst blijkt dat Sien dementie heeft..

De kortfilm zal op zaterdag 22 september geïntegreerd worden in de programmatie die de VRT-zender Canvas plant naar aanleiding van World Alzheimer Day, om 22.35 uur voorafgaand aan de langspeelfilm. Daarna blijft de kortfilm nog een tijdje online beschikbaar via de website van VRT/Canvas.

Franstalige documentaire

Aan Franstalige kant kozen de Koning Boudewijnstichting en de Stichting Alzheimer Onderzoek ervoor bij te dragen aan de verspreiding van de documentaire film Manu, een aangrijpend portret van Manu Bonmariage, de geestelijke vader van het smaakmakende reportagemagazine Strip-tease, gedraaid door zijn dochter Emmanuelle. Via de website manulefilm.be kan u de kalender consulteren van vertoningen in de komende weken, soms in aanwezigheid van Manu en Emmanuelle Bonmariage.

Het taboe rond dementie sneuvelt langzaamaan. Nog niet zo erg lang geleden kregen dokters nog de vraag het woord Alzheimer niet uit te spreken in het bijzijn van de betrokkene, en de focus lag op de eindfase van de ziekte. In tien jaar tijd is de beeldvorming geëvolueerd, mede dankzij de inspanningen van de Koning Boudewijnstichting in samenwerking met vele partners. We leren gaandeweg de mens achter de ziekte te blijven zien.Beeldvorming is echter nooit verworven. Dat is een van de vaststellingen in het rapport Ik blijf wie ik was. Tien jaar werken aan een dementievriendelijke samenleving van de Koning Boudewijnstichting. Hoe de samenleving en meer specifiek jonge mensen naar dementie kijken, blijft een aandachtspunt. Jonge filmmakersEen krachtig verhaal zegt een ruim publiek vaak meer dan een wetenschappelijk rapport. Daarom financierde de Koning Boudewijnstichting samen met de Stichting Alzheimer Onderzoek een kortfilm. Om de blik van jonge mensen op dementie te vatten en tegelijk jonge filmmakers te steunen, ging de opdracht naar een team van studenten en recent afgestudeerden van het RITCS, de School of Arts van de Erasmushogeschool Brussel. Zij werden begeleid door dr. Kurt Segers, neuroloog in het UVC Brugmann en gespecialiseerd in dementie.Het team rond producent Wietse Claes en regisseur Eric Kerkhoven koos voor een road movie, met in de hoofdrollen naast gevestigde waarde Marijke Pinoy de jonge acteurs Taeke Nicolaï en Elias Bosmans. Een film over dementie, die niet enkel over dementie gaat. Het jonge koppel, net afgestudeerd en twijfelend aan de rand van het 'volwassen' leven, vertrekt halsoverkop al liftend en wordt opgepikt door de vrolijke wat oudere Sien. Zij geeft haar jonge reisgenoten waardevolle levenswijsheid mee en leert hen te genieten van het moment. Pas bij aankomst blijkt dat Sien dementie heeft..De kortfilm zal op zaterdag 22 september geïntegreerd worden in de programmatie die de VRT-zender Canvas plant naar aanleiding van World Alzheimer Day, om 22.35 uur voorafgaand aan de langspeelfilm. Daarna blijft de kortfilm nog een tijdje online beschikbaar via de website van VRT/Canvas.Franstalige documentaireAan Franstalige kant kozen de Koning Boudewijnstichting en de Stichting Alzheimer Onderzoek ervoor bij te dragen aan de verspreiding van de documentaire film Manu, een aangrijpend portret van Manu Bonmariage, de geestelijke vader van het smaakmakende reportagemagazine Strip-tease, gedraaid door zijn dochter Emmanuelle. Via de website manulefilm.be kan u de kalender consulteren van vertoningen in de komende weken, soms in aanwezigheid van Manu en Emmanuelle Bonmariage.