In 2014 lanceerde de Diabetes Liga samen met de Vlaamse overheid een lokaal pilootproject om te meten hoeveel mensen een verhoogd risico lopen om diabetes type 2 te ontwikkelen, de meest voorkomende vorm.

De Liga ontwikkelde een vragenlijst die peilt naar onder meer leeftijd, BMI, buikomtrek en eet- en beweegpatroon (zie onderaan). Vanaf een bepaalde score wordt de patiënt doorverwezen naar de huisarts.

Bedoeling is om de vragenlijst in de loop van volgend jaar te verspreiden over heel Vlaanderen. Via de wachtzalen bij huisartsen, bij apothekers, op de website van de Diabetes Liga enz.

In Vlaanderen komen er jaarlijks 20.000 mensen met diabetes bij. Daarnaast weet een derde van de mensen met diabetes volgens de Diabetes Liga niet dat hij of zij de aandoening heeft.

Dinsdag 14 november was het Wereld Diabetes Dag. De Diabetes Liga wijst o.a. op de risico's van zwangerschapsdiabetes.

De vragenlijst

  • Hoe oud ben je? <45 jaar: 0 punten 45-54 jaar: 2 punten 55-64 jaar: 3 punten >65 jaar: 4 punten
  • Hoe hoog is je BMI? Lager dan 25: 0 punten Tussen 25 en 30: 1 punt Meer dan 30: 3 punten
  • Wat is je buikomtrek? VROUW <80 cm: 0 punten 80-88 cm: 3 punten >88 cm: 4 punten MAN <94 cm: 0 punten 94-102 cm: 3 punten >102 cm: 4 punten
  • Beweeg je dagelijks minstens een half uur? Ja: 0 punten Nee: 2 punten
  • Eet je dagelijks groenten en fruit? Ja: 0 punten Nee: 1 punt
  • Neem je of heb je ooit geneesmiddelen tegen hoge bloeddruk genomen? Ja: 2 punten Nee: 0 punten
  • Werd er ooit een verhoogde bloedsuikerwaarde bij je vastgesteld? Ja: 5 punten Nee: 0 punten
  • Heb je familieleden met diabetes (type 1 of type 2)? Nee: 0 punten Ja: grootouder(s), (oom(s)/tante(s), neven/nichten in de eerste graad, maar geen ouder(s), broer(s), zus(sen) of kinde(eren): 3 punten Ja: ouder(s), broer(s), zus(sen) of kind(eren): 5 punten
  • Totale score 0-7 punten: weinig risico op diabetes type 2 7 en 11 punten: licht verhoogd risico 12 en 26 punten: sterk verhoogd risico (ga best naar de huisarts)
In 2014 lanceerde de Diabetes Liga samen met de Vlaamse overheid een lokaal pilootproject om te meten hoeveel mensen een verhoogd risico lopen om diabetes type 2 te ontwikkelen, de meest voorkomende vorm. De Liga ontwikkelde een vragenlijst die peilt naar onder meer leeftijd, BMI, buikomtrek en eet- en beweegpatroon (zie onderaan). Vanaf een bepaalde score wordt de patiënt doorverwezen naar de huisarts. Bedoeling is om de vragenlijst in de loop van volgend jaar te verspreiden over heel Vlaanderen. Via de wachtzalen bij huisartsen, bij apothekers, op de website van de Diabetes Liga enz.In Vlaanderen komen er jaarlijks 20.000 mensen met diabetes bij. Daarnaast weet een derde van de mensen met diabetes volgens de Diabetes Liga niet dat hij of zij de aandoening heeft. Dinsdag 14 november was het Wereld Diabetes Dag. De Diabetes Liga wijst o.a. op de risico's van zwangerschapsdiabetes. De vragenlijst