Uit een recent onderzoek van LIGB bij ziekenhuizen in Nederland blijkt dat meer dan 50% van de zorgverleners na een patiëntveiligheidsincident last heeft van stress, twijfels over de eigen kunde en angst- en schaamtegevoelens. Ruim een op tien heeft daarnaast lange tijd last van flashbacks en angst voor een klacht of tuchtzaak.

"Hoewel de patiënt en familie de belangrijkste slachtoffers zijn van een patiëntveiligheidsincident, moeten ook de betrokken medewerkers of 'second victims' professioneel en mogelijks langdurig opgevolgd worden", klinkt het.

Daarom start het LIGB, in samenwerking met nationale en internationale experts, met een meerdaagse opleiding. De opleiding wil ervoor zorgen dat medewerkers uit de zorgsector artsen, verpleegkundigen, paramedici, logistiek medewerkers alsook administratief medewerkers en managers kunnen ondersteunen als zij betrokken waren bij een patiëntveiligheidsincident.

De opleiding bestaat uit verschillende modules. Daarin komen aan bod: de basisprincipes van kwaliteitsmanagement en human factors, een overzicht van de evidentie rond de opvang van Second Victims, diagnosestelling en therapeutische interventies na psychotrauma, gesprekstechnieken, open disclosure, juridische uitdagingen, leren uit andere sectoren en het interactief bespreken van casuïstiek uit binnen- en buitenland.

Uit de inschrijvingen zal een multidisciplinaire groep van maximaal 18 deelnemers geselecteerd worden, op basis van curriculum vitae en motivatiebrief. Deelnemers ontvangen een certificaat als ze minimum vijf van de zes modules volgden.

Tijdens de opleiding kunnen deelnemers ook een beleidsvoorstel uitwerken voor de directie van hun organisatie.

Meer informatie en het programma vindt u hier: http://www.kuleuven.be/samenwerking/ligb/documents/brochure-ps4sv.pdf

Handboek patiëntveiligheid

In Nederland verscheen onlangs het 'HandboekHandboek voor medisch specialistische zorg'. Hoe zorgen we ervoor dat veiligheid intrinsiek is ingebouwd in het ontwerp en de uitvoering van onze zorg? Hoe kan veiligheid gekoppeld worden aan professioneel handelen, zonder overmatig uit te gaan van controle achteraf? Op die vragen wil het boek een antwoord geven.

Rob Dillmann, Cordula Wagner, Wim Schellekens, Jan Klein, Marjo Jager, Tom van der Grinten (ed.). Handboek voor medisch specialistische zorg. Utrecht: De Tijdstroom, 444 blz., 48 euro.

Uit een recent onderzoek van LIGB bij ziekenhuizen in Nederland blijkt dat meer dan 50% van de zorgverleners na een patiëntveiligheidsincident last heeft van stress, twijfels over de eigen kunde en angst- en schaamtegevoelens. Ruim een op tien heeft daarnaast lange tijd last van flashbacks en angst voor een klacht of tuchtzaak. "Hoewel de patiënt en familie de belangrijkste slachtoffers zijn van een patiëntveiligheidsincident, moeten ook de betrokken medewerkers of 'second victims' professioneel en mogelijks langdurig opgevolgd worden", klinkt het. Daarom start het LIGB, in samenwerking met nationale en internationale experts, met een meerdaagse opleiding. De opleiding wil ervoor zorgen dat medewerkers uit de zorgsector artsen, verpleegkundigen, paramedici, logistiek medewerkers alsook administratief medewerkers en managers kunnen ondersteunen als zij betrokken waren bij een patiëntveiligheidsincident. De opleiding bestaat uit verschillende modules. Daarin komen aan bod: de basisprincipes van kwaliteitsmanagement en human factors, een overzicht van de evidentie rond de opvang van Second Victims, diagnosestelling en therapeutische interventies na psychotrauma, gesprekstechnieken, open disclosure, juridische uitdagingen, leren uit andere sectoren en het interactief bespreken van casuïstiek uit binnen- en buitenland. Uit de inschrijvingen zal een multidisciplinaire groep van maximaal 18 deelnemers geselecteerd worden, op basis van curriculum vitae en motivatiebrief. Deelnemers ontvangen een certificaat als ze minimum vijf van de zes modules volgden.Tijdens de opleiding kunnen deelnemers ook een beleidsvoorstel uitwerken voor de directie van hun organisatie. Meer informatie en het programma vindt u hier: http://www.kuleuven.be/samenwerking/ligb/documents/brochure-ps4sv.pdf