De onderzoekers analyseerden gegevens van zeven medische centra in het kader van een nationaal programma om de patiëntveiligheid te verbeteren. Het gaat om data van zo'n 800 chirurgen en 32.000 patiënten , waarvan 11% complicaties na chirurgie had ervaren.

Er waren gemiddeld 11 complicaties per chirurg. Het gaat over complicaties zoals infecties, problemen aan de urinewegen, pneumonie en andere problemen die vermeden kunnen worden als teams goed samenwerken, aldus de onderzoekers.

Uit de studie komt naar voren dat patiënten het vaakst complicaties hebben als hun chirurg in het verleden veel klachten heeft gekregen over zijn gedrag. Doorgaans betreft het klachten zoals telefoontjes van ontevreden patiënten of hun naasten.

Post-chirurgische problemen kwamen 14% vaker voor bij patiënten met een chirurg die de voorbije twee jaar minstens 14 klachten had gehad, vergeleken met patiënten wiens arts weinig of geen klachten had gehad.

Enkele voorbeelden van klachten die de onderzoekers optekenden:

-Ik vroeg dr. Y hoe lang de operatie zou duren. "Luister", zei hij, "zonder deze operatie zal uw vrouw waarschijnlijk sterven. Als u vragen wil stellen in plaats van mij mijn job te laten doen, kan ik ook gewoon naar huis gaan en niets doen."

-"Dokter X handelde de afspraak zo snel af; ze legde niet eens uit waarom ze deze procedure aanraadde boven een andere behandelingsaanpak."

Andere klachten betroffen de respectloze of onbeleefde omgang van een arts met andere zorgverleners:

"Ik was getuige van gespannen communicatie tussen dr Z en een verpleegster. Het was pijnlijk om te zien hoe iemand een collega probeerde te vernederen. Ik voelde me beschaamd, en kwetsbaar."

Invloed op collega's

Hoofdauteur dr. William Cooper merkt op dat onbeleefd gedrag van een chirurg op verschillende manieren een invloed kan hebben op de zorgresultaten. Zo bestaat de kans dat chirurgen die respectloos of grof omgaan met patiënten zich op dezelfde manier gedragen met hun collega's in het OK. Dit kan ertoe leiden dat de collega's in kwestie minder bereid zijn om informatie te delen, afgeleid zijn, een lage moraal hebben wat de procedure uiteraard niet ten goede komt, met kans op medische incidenten.

De studie kan de perceptie helpen tegengaan dat patiëntenklachten subjectief zijn, daar ze mogelijk problemen in de zorg blootleggen, klinkt het in het bijhorende editoriaal.

Bron: CBS News.

De onderzoekers analyseerden gegevens van zeven medische centra in het kader van een nationaal programma om de patiëntveiligheid te verbeteren. Het gaat om data van zo'n 800 chirurgen en 32.000 patiënten , waarvan 11% complicaties na chirurgie had ervaren. Er waren gemiddeld 11 complicaties per chirurg. Het gaat over complicaties zoals infecties, problemen aan de urinewegen, pneumonie en andere problemen die vermeden kunnen worden als teams goed samenwerken, aldus de onderzoekers.Uit de studie komt naar voren dat patiënten het vaakst complicaties hebben als hun chirurg in het verleden veel klachten heeft gekregen over zijn gedrag. Doorgaans betreft het klachten zoals telefoontjes van ontevreden patiënten of hun naasten. Post-chirurgische problemen kwamen 14% vaker voor bij patiënten met een chirurg die de voorbije twee jaar minstens 14 klachten had gehad, vergeleken met patiënten wiens arts weinig of geen klachten had gehad.Enkele voorbeelden van klachten die de onderzoekers optekenden:-Ik vroeg dr. Y hoe lang de operatie zou duren. "Luister", zei hij, "zonder deze operatie zal uw vrouw waarschijnlijk sterven. Als u vragen wil stellen in plaats van mij mijn job te laten doen, kan ik ook gewoon naar huis gaan en niets doen."-"Dokter X handelde de afspraak zo snel af; ze legde niet eens uit waarom ze deze procedure aanraadde boven een andere behandelingsaanpak."Andere klachten betroffen de respectloze of onbeleefde omgang van een arts met andere zorgverleners: "Ik was getuige van gespannen communicatie tussen dr Z en een verpleegster. Het was pijnlijk om te zien hoe iemand een collega probeerde te vernederen. Ik voelde me beschaamd, en kwetsbaar."Invloed op collega'sHoofdauteur dr. William Cooper merkt op dat onbeleefd gedrag van een chirurg op verschillende manieren een invloed kan hebben op de zorgresultaten. Zo bestaat de kans dat chirurgen die respectloos of grof omgaan met patiënten zich op dezelfde manier gedragen met hun collega's in het OK. Dit kan ertoe leiden dat de collega's in kwestie minder bereid zijn om informatie te delen, afgeleid zijn, een lage moraal hebben wat de procedure uiteraard niet ten goede komt, met kans op medische incidenten.De studie kan de perceptie helpen tegengaan dat patiëntenklachten subjectief zijn, daar ze mogelijk problemen in de zorg blootleggen, klinkt het in het bijhorende editoriaal.Bron: CBS News.