Volgens dit systeem zijn lidstaten van de EU sinds januari 2016 verplicht om binnen de drie dagen informatie met elkaar uit te wisselen over artsen, tandartsen, psychologen, verpleegkundigen of fysiotherapeuten die zich hebben misdragen - en het beroep niet meer mogen uitoefenen, of valse diploma's hebben gebruikt.

Uit onderzoek van NRC blijkt dat tien van de 28 EU-lidstaten tot op heden nog geen melding hebben gedaan van disfunctionerende zorgverleners. Bulgarije, Cyprus, Estland, Griekenland, Letland, Luxemburg, Malta, Slovenië, Slowakije en Tsjechië hebben het systeem volgens de Europese Commissie nog nooit gebruikt. Nog volgens NRC zouden zij hiervoor vanuit Europa geen boete opgelegd krijgen.

Grote verschillen

Het initiatief voor dit 'Europees waarschuwingssysteem' kwam destijds van de Nederlandse ex-minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD). In 2004 werd in Nederland een (ondertussen ex-) neuroloog ontslagen bij een Twents ziekenhuis wegens een reeks foute diagnoses. In werkelijkheid bleek hij echter nog steeds aan de slag in Duitsland. Het Nederlandse Medisch Tuchtcollege bepaalde later dat hij nooit meer mocht werken als arts, maar in een strafzaak werd de ex-neuroloog uiteindelijk vrijgesproken wegens te weinig bewijs.

Uit het onderzoek van NRC blijkt verder dat het aantal meldingen tussen de landen die het systeem wél gebruiken, sterk verschilt. Waar Nederland bijvoorbeeld tot nu toe 67 keer melding deed, deed het Verenigd Koninkrijk dit 15.011 keer.

Het ene land is strenger dan het andere, besluit NRC daaruit, maar het grote verschil zou ook te maken hebben met de onduidelijkheid over wat landen precies moeten melden.

Volgens dit systeem zijn lidstaten van de EU sinds januari 2016 verplicht om binnen de drie dagen informatie met elkaar uit te wisselen over artsen, tandartsen, psychologen, verpleegkundigen of fysiotherapeuten die zich hebben misdragen - en het beroep niet meer mogen uitoefenen, of valse diploma's hebben gebruikt. Uit onderzoek van NRC blijkt dat tien van de 28 EU-lidstaten tot op heden nog geen melding hebben gedaan van disfunctionerende zorgverleners. Bulgarije, Cyprus, Estland, Griekenland, Letland, Luxemburg, Malta, Slovenië, Slowakije en Tsjechië hebben het systeem volgens de Europese Commissie nog nooit gebruikt. Nog volgens NRC zouden zij hiervoor vanuit Europa geen boete opgelegd krijgen.Grote verschillenHet initiatief voor dit 'Europees waarschuwingssysteem' kwam destijds van de Nederlandse ex-minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD). In 2004 werd in Nederland een (ondertussen ex-) neuroloog ontslagen bij een Twents ziekenhuis wegens een reeks foute diagnoses. In werkelijkheid bleek hij echter nog steeds aan de slag in Duitsland. Het Nederlandse Medisch Tuchtcollege bepaalde later dat hij nooit meer mocht werken als arts, maar in een strafzaak werd de ex-neuroloog uiteindelijk vrijgesproken wegens te weinig bewijs.Uit het onderzoek van NRC blijkt verder dat het aantal meldingen tussen de landen die het systeem wél gebruiken, sterk verschilt. Waar Nederland bijvoorbeeld tot nu toe 67 keer melding deed, deed het Verenigd Koninkrijk dit 15.011 keer. Het ene land is strenger dan het andere, besluit NRC daaruit, maar het grote verschil zou ook te maken hebben met de onduidelijkheid over wat landen precies moeten melden.