Zowat een jaar geleden verschenen er in twee gerenommeerde vakbladen onderzoeken over dat thema, licht dr. Lieve Van Ermen toe. "Daaruit bleek dat meer vrouwelijke artsen met burn-out te kampen krijgen dan hun mannelijke collega's." Die publicaties vormden meteen de insteek voor het symposium dat de MWAB dit jaar op 14 november organiseert.

MWAB-voorzitster prof. dr. Sevilay Altintas: "Vrouwelijke artsen in opleiding hebben een hoger risico op burn-out of depressieve verschijnselen, en volgens recent onderzoek heeft dat vooral te maken met conflicten in de verhouding tussen werk en gezin. Uit onderzoek bij meer dan 3.000 artsen in opleiding blijkt dat er bij het begin van de opleiding omzeggens geen verschil is tussen de incidentie van burn-out tussen mannen en vrouwen. Maar na zes maanden tekent zich wel een beduidend verschil af."

Ander onderzoek toont aan dat 30% van de assistenten een burn-out of depressie doormaakt, gaat prof. Altintas verder. "Zowat de helft daarvan zijn vrouwen, al hebben de mannelijke assistenten wel al eerder een gezin met kinderen."

Sevilay Altintas: "Minister van Volksgezondheid Maggie De Block gaat de strijd aan met burn-out. In november 2018 gaan proefprojecten van start in ziekenhuizen en de banksector. Ze trekt daarvoor 22,5 miljoen euro uit."

Prijsuitreiking

Koen Matton van Arts in Nood pikt op het symposium in op de voorstelling van voornoemde onderzoeken met voorbeelden opgevangen via het noodnumer van de organisatie. Aansluitend brengt dr. Myrjam Cramm, intake-arts voor D4D, enkele actuele cijfers. Eric Boydens, mede-oprichter en bezieler van D4D, legt daarna uit waar de organisatie voor staat.

Verder op het programma: co-artsen, een initiatief van Domus Medica, voorgesteld door dr. Sarah Verherstraeten, 'kwaliteit van zorg én van de zorgverstrekkers' door dr. Ilke Montag, hoofdarts Imeldaziekenhuis en een korte uiteenzetting over de pensioenen door Bert Hens, juridische dienst Acerta.

Afsluitend is er een debat met als genodigden prof. Lode Goderis (arbeidsgeneeskunde KULeuven) en dr. Chris Monten, gewezen voorzitter van de vereniging van specialisten in opleiding VSOA. Guy Tegenbos leidt het gesprek in goede banen.

Als kers op de taart is er ten slotte de uitreiking van de Prijs MWAB Van Caillie Bertrand aan dr. Alexandra Boogers. Tegelijk wordt ook het thema bekendgemaakt van het MWAB-symposium in 2019: genderrelated perception of pathology. Volgend jaar viert de vereniging overigens ook haar 30-jarige bestaan.

Alle info en inschrijvingen: www.mwab.be

Zowat een jaar geleden verschenen er in twee gerenommeerde vakbladen onderzoeken over dat thema, licht dr. Lieve Van Ermen toe. "Daaruit bleek dat meer vrouwelijke artsen met burn-out te kampen krijgen dan hun mannelijke collega's." Die publicaties vormden meteen de insteek voor het symposium dat de MWAB dit jaar op 14 november organiseert.MWAB-voorzitster prof. dr. Sevilay Altintas: "Vrouwelijke artsen in opleiding hebben een hoger risico op burn-out of depressieve verschijnselen, en volgens recent onderzoek heeft dat vooral te maken met conflicten in de verhouding tussen werk en gezin. Uit onderzoek bij meer dan 3.000 artsen in opleiding blijkt dat er bij het begin van de opleiding omzeggens geen verschil is tussen de incidentie van burn-out tussen mannen en vrouwen. Maar na zes maanden tekent zich wel een beduidend verschil af."Ander onderzoek toont aan dat 30% van de assistenten een burn-out of depressie doormaakt, gaat prof. Altintas verder. "Zowat de helft daarvan zijn vrouwen, al hebben de mannelijke assistenten wel al eerder een gezin met kinderen."Sevilay Altintas: "Minister van Volksgezondheid Maggie De Block gaat de strijd aan met burn-out. In november 2018 gaan proefprojecten van start in ziekenhuizen en de banksector. Ze trekt daarvoor 22,5 miljoen euro uit."PrijsuitreikingKoen Matton van Arts in Nood pikt op het symposium in op de voorstelling van voornoemde onderzoeken met voorbeelden opgevangen via het noodnumer van de organisatie. Aansluitend brengt dr. Myrjam Cramm, intake-arts voor D4D, enkele actuele cijfers. Eric Boydens, mede-oprichter en bezieler van D4D, legt daarna uit waar de organisatie voor staat.Verder op het programma: co-artsen, een initiatief van Domus Medica, voorgesteld door dr. Sarah Verherstraeten, 'kwaliteit van zorg én van de zorgverstrekkers' door dr. Ilke Montag, hoofdarts Imeldaziekenhuis en een korte uiteenzetting over de pensioenen door Bert Hens, juridische dienst Acerta.Afsluitend is er een debat met als genodigden prof. Lode Goderis (arbeidsgeneeskunde KULeuven) en dr. Chris Monten, gewezen voorzitter van de vereniging van specialisten in opleiding VSOA. Guy Tegenbos leidt het gesprek in goede banen.Als kers op de taart is er ten slotte de uitreiking van de Prijs MWAB Van Caillie Bertrand aan dr. Alexandra Boogers. Tegelijk wordt ook het thema bekendgemaakt van het MWAB-symposium in 2019: genderrelated perception of pathology. Volgend jaar viert de vereniging overigens ook haar 30-jarige bestaan.Alle info en inschrijvingen: www.mwab.be