Patiënten hopen dat de zorg toegankelijk blijft, niet alleen rolstoeltoegankelijk maar ook financieel. Het gedeelte van de zorg dat de patiënt betaalt uit eigen zak is al erg hoog. De vraag is of er solidariteit blijft en artsen voor alle patiënten zorg willen blijven dragen of enkel voor de 'happy few' die zelf voldoende kapitaalkrachtig zijn...

Steeds meer mensen lijden aan (meerdere) chronische aandoeningen. Dit aandeel zal alleen maar stijgen. Onze gezondheidszorg is nu georganiseerd op acute zorg of om een probleem 'te fixen'. Vraag is hoe we onze 'tanker' van de gezondheidszorg kunnen keren? Hoe kunnen we samen proactief werken, mensen zo lang mogelijk gezond houden of niet erger ziek laten worden? We investeren hier niet in en lossen 'alles' op bij een acute situatie. Kunnen we dit blijven verantwoorden? Wat is de gezondheidskost voor de patiënt en voor de maatschappij? Kunnen we het samen niet beter doen?

Digitalisering: een hot topic niet alleen voor artsen maar ook voor patiënten. Iedereen zegt dat patiënten partner zijn, dat patiënten centraal staan en dat we regie moeten nemen. Hoe doe je dat? Juist, via informatie over je eigen gezondheidstoestand. Een versnipperd e-healthlandschap helpt niet echt. Een sterke artsenstem om dit hekel thema samen met ons op de agenda te blijven zetten: daar zouden wij op stemmen!

In de verkiezingsprogramma's van artsen mis ik beloftes over wat u zal betekenen voor de patiënt in de zorg van elke dag

Kwaliteit van zorg: we meten te weinig, weten te weinig over onze zorg en de kwaliteit. Netwerkvorming van ziekenhuizen zou over de kwaliteitsstreefwaarden moeten gaan en hoe we samen stappen vooruit kunnen zetten op het vlak van patiëntveiligheid. Helaas woedden er hierover geen hevige discussies op Twitter. Misschien een idee voor een volgende tweet?

De organisatie van onze geestelijke gezondheidszorg is niet alleen een uitdaging voor patiënten maar ook voor u, artsen. De signalen van burn-out, depressie zijn alarmerend. Serieus! Wij maken ons zorgen. Een goede zorg hierrond uitbouwen kan een belangrijke uitdaging zijn voor het volgende regeerakkoord.

Ten slotte mis ik beloftes in de verkiezingsprogramma's van artsen. Beloftes over wat u zal betekenen voor de patiënt in de zorg van elke dag. In Nederland maakten de artsen beloftes aan patiënten. Misschien een idee voor de volgende verkiezingen? Wij willen jullie alvast verder inspireren en blijven de dialoog aangaan.

Patiënten hopen dat de zorg toegankelijk blijft, niet alleen rolstoeltoegankelijk maar ook financieel. Het gedeelte van de zorg dat de patiënt betaalt uit eigen zak is al erg hoog. De vraag is of er solidariteit blijft en artsen voor alle patiënten zorg willen blijven dragen of enkel voor de 'happy few' die zelf voldoende kapitaalkrachtig zijn... Steeds meer mensen lijden aan (meerdere) chronische aandoeningen. Dit aandeel zal alleen maar stijgen. Onze gezondheidszorg is nu georganiseerd op acute zorg of om een probleem 'te fixen'. Vraag is hoe we onze 'tanker' van de gezondheidszorg kunnen keren? Hoe kunnen we samen proactief werken, mensen zo lang mogelijk gezond houden of niet erger ziek laten worden? We investeren hier niet in en lossen 'alles' op bij een acute situatie. Kunnen we dit blijven verantwoorden? Wat is de gezondheidskost voor de patiënt en voor de maatschappij? Kunnen we het samen niet beter doen? Digitalisering: een hot topic niet alleen voor artsen maar ook voor patiënten. Iedereen zegt dat patiënten partner zijn, dat patiënten centraal staan en dat we regie moeten nemen. Hoe doe je dat? Juist, via informatie over je eigen gezondheidstoestand. Een versnipperd e-healthlandschap helpt niet echt. Een sterke artsenstem om dit hekel thema samen met ons op de agenda te blijven zetten: daar zouden wij op stemmen!Kwaliteit van zorg: we meten te weinig, weten te weinig over onze zorg en de kwaliteit. Netwerkvorming van ziekenhuizen zou over de kwaliteitsstreefwaarden moeten gaan en hoe we samen stappen vooruit kunnen zetten op het vlak van patiëntveiligheid. Helaas woedden er hierover geen hevige discussies op Twitter. Misschien een idee voor een volgende tweet? De organisatie van onze geestelijke gezondheidszorg is niet alleen een uitdaging voor patiënten maar ook voor u, artsen. De signalen van burn-out, depressie zijn alarmerend. Serieus! Wij maken ons zorgen. Een goede zorg hierrond uitbouwen kan een belangrijke uitdaging zijn voor het volgende regeerakkoord. Ten slotte mis ik beloftes in de verkiezingsprogramma's van artsen. Beloftes over wat u zal betekenen voor de patiënt in de zorg van elke dag. In Nederland maakten de artsen beloftes aan patiënten. Misschien een idee voor de volgende verkiezingen? Wij willen jullie alvast verder inspireren en blijven de dialoog aangaan.