De medicatie voor psoriasis of aids kan duur uitvallen, soms meer dan 1.000 euro per maand. Dat bedrag wordt bijna volledig voorgeschoten door de apotheker, aangezien de patiënt 'maar' 14,70 euro per verpakking betaalt. Geneesmiddelen kunnentegen auto-immuunziekten kunnen tot 10.000 à 20.000 euro oplopen, stelt de krant.

Grote apothekersnetwerken krijgen binnen de drie dagen het geld teruggestort van het ziekenfonds, maar in kleine apotheken duurt dat soms tot anderhalve maand. Het volstaat dat zo'n apotheker meerdere chronische patiënten of mensen met een zware aandoening over de vloer krijgt om in de problemen te geraken. Soms is het bovendien wachten op de goedkeuring van de adviserend arts.

Apothekersbond APB signaleert dat het wel mogelijk is om 'een regeling te treffen' met de banken. Op het kabinet van minister De Block heeft men geen weet van patiënten aan wie om die reden geneesmiddelen zouden geweigerd zijn.

Doorgestuurd

In een reactie in de kranten van Mediahuis zegt Boris Cruyssaert van Sensoa dat patiënten die voor dure geneesmiddelen bij een kleine apotheek komen aankloppen, geregeld doorgestuurd worden naar andere, vaak grotere apotheken. "Dat gebeurt wel vaker, in die mate dat we een dossier aanleggen en overleg met de apothekers vragen om een oplossing te vinden. Het kan niet dat mensen apotheken moeten afdweilen om aan hun medicatie te geraken."

De medicatie voor psoriasis of aids kan duur uitvallen, soms meer dan 1.000 euro per maand. Dat bedrag wordt bijna volledig voorgeschoten door de apotheker, aangezien de patiënt 'maar' 14,70 euro per verpakking betaalt. Geneesmiddelen kunnentegen auto-immuunziekten kunnen tot 10.000 à 20.000 euro oplopen, stelt de krant. Grote apothekersnetwerken krijgen binnen de drie dagen het geld teruggestort van het ziekenfonds, maar in kleine apotheken duurt dat soms tot anderhalve maand. Het volstaat dat zo'n apotheker meerdere chronische patiënten of mensen met een zware aandoening over de vloer krijgt om in de problemen te geraken. Soms is het bovendien wachten op de goedkeuring van de adviserend arts. Apothekersbond APB signaleert dat het wel mogelijk is om 'een regeling te treffen' met de banken. Op het kabinet van minister De Block heeft men geen weet van patiënten aan wie om die reden geneesmiddelen zouden geweigerd zijn.Doorgestuurd In een reactie in de kranten van Mediahuis zegt Boris Cruyssaert van Sensoa dat patiënten die voor dure geneesmiddelen bij een kleine apotheek komen aankloppen, geregeld doorgestuurd worden naar andere, vaak grotere apotheken. "Dat gebeurt wel vaker, in die mate dat we een dossier aanleggen en overleg met de apothekers vragen om een oplossing te vinden. Het kan niet dat mensen apotheken moeten afdweilen om aan hun medicatie te geraken."